Anasayfa /  Foto Galeri

Mevsimsel Depresyon Nedir? Mevsimsel Depresyon Neden Olur? Mevsimsel Depresyon Nasıl Geçer?

Kış mevsimi yaklaştıkça, güneşi daha az görecek olmanın stresi hepimizi kaplamaya başladı. Mevsim koşullarının ruh halimizi etkileme durumu hepimizin malumu ki, bir çoğumuz mevsimsel depresyon veya buna yakın süreçleri yaşıyoruz. Peki mevsimsel depresyon tam olarak nedir? Neden olur ve önlenebilmesi mümkün müdür?

Mevsimsel Depresyon Nedir? Mevsimsel Depresyon Neden Olur? Mevsimsel Depresyon Nasıl Geçer? - Sayfa 1

Kış mevsimi yaklaştıkça, güneşi daha az görecek olmanın stresi hepimizi kaplamaya başladı. Mevsim koşullarının ruh halimizi etkileme durumu hepimizin malumu ki, bir çoğumuz mevsimsel depresyon veya buna yakın süreçleri yaşıyoruz. Peki mevsimsel depresyon tam olarak nedir? Neden olur ve önlenebilmesi mümkün müdür? Uzman Klinik Psikolog Ege Ece Birsel, konu hakkında merak edilenleri yanıtlıyor.

Mevsimsel Depresyon Nedir? Mevsimsel Depresyon Neden Olur? Mevsimsel Depresyon Nasıl Geçer? - Sayfa 2

Vücudumuz, çok sayıda hormonun etkisi ile yaşamsal döngüsünü sürdürür. Bu hormonların salgılanması ise yaşam koşullarına bağlı olarak farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Güneş ışığı ise bu koşulların en başında yer alır. Kış ve yaz mevsimlerine geçişte, melatonin üretimine bağlı olarak ortaya çıkan serotonin dengesizliği, mevsimsel depresyona nedenolabilir. Tabii mevsimsel depresyon daha çok kış aylarında görülüğünden, kış depresyonu ismi ile daha yaygın anılır.

Mevsimsel Depresyon Nedir? Mevsimsel Depresyon Neden Olur? Mevsimsel Depresyon Nasıl Geçer? - Sayfa 3

Mevsimsel Depresyon Neden Olur?

Yazın sona erip sonbaharın başlamasıyla, güneş ışığı hem daha az görünür hem de geliş açısı itibariyle zayıf hale gelir. Budurumda, vücudun hormon değesine etki eden süreçler de etkilenir. D Vitamini eksiği durumda ise bu süreç hızlanabilir.

Yazın görülen mevsimsel depresyon ise tam tersi şekilde ortaya çıkar. Her iki durum da yaşamı olumsuz etkileyebilen ve kimi durumlarda uzman görüşü gerektiren hallerdir.

Mevsimsel Depresyon Nedir? Mevsimsel Depresyon Neden Olur? Mevsimsel Depresyon Nasıl Geçer? - Sayfa 4

Mevsimsel depresyon, hemen herkesin yaşayabileceği bir durumdur. Ancak doğal olaylar nedeniyle, insan vücudunun verdiği bu olağan reaksiyon ciddiye alınmalıdır. Tekrarlayan ve ağır koşullarda seyreden mevsimsel depresyon kronik hale gelebilir. Bu durumda tedavisi zorlaşacak ve insan yaşantısını ciddi anlamda etkileyebilecektir.