Anasayfa /  Hava durumu

Meteorolojiden Sıcak Hava Uyarısı | Daha Ne Kadar Sürecek?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, haftalık hava tahmin raporunu yayımladı ve raporda güneş çarpması konusunda vatandaşlara uyarıda bulundu. Önümüzdeki günlerde sıcaklıkların bazı bölgelerde hafif bir düşüş yaşanacağı tahmin ediliyor. Meteorolojinin yaptığı uyarıda, vatandaşların bu duruma dikkat etmeleri ve gerekli önlemleri almaları öneriliyor.

Abone ol
Abone ol 14 Temmuz 2023 23:11

Yurdun büyük bir kısmını etkisi altına alan bunaltıcı hava koşulları devam ediyor. Bazı bölgelerde hava sıcaklığı 44 dereceye kadar yükseldi. Vatandaşlar, bu sıcaklıkların ne kadar süreceğini merak ediyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yeni tahmin raporunu yayımladı ve buna göre pazar gününden itibaren hava sıcaklıklarının biraz azalacağı tahmin ediliyor. Bu, biraz olsun rahatlama sağlayacak ve insanlara nefes alma fırsatı verecek.

Yapılan açıklamada, "İç kesimlerde mevsim normalleri civarında, güney ve batı kesimlerde mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının, Pazar gününden itibaren iç ve doğu kesimlerde biraz azalacağı tahmin ediliyor." denildi.

"YARINDAN İTİBAREN SICAKLIKLARDA 5-6 DERECE DÜŞÜŞÜ GÖZLEMLEYECEĞİZ"

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, önümüzdeki hafta sıcaklıkların tekrar yükseleceğini belirterek, "Meydanlarda olan termometreler var, o termometreler biraz aldatıcı. Oradaki sıcaklık ölçümleri ölçüm koşullarına uymuyor. Kapalı kutu içerisindeki ölçülen şeyleri direk verebiliyor. Yada direk güneş ışınlarına maruz kalabiliyor. Sıcaklıkları ölçerken gölgede ölçülmesi gerekiyor direk güneş ışınlarına maruz kalmaması gerekiyor. İç ilçelerde sıcaklıklar daha yüksek. Dediğimiz gibi bugün en pik değerine ulaştı. Çarşamba gününden bu yana yükselen sıcaklıklar vardı kademeli olarak yükseldi. Bugünde en yüksek değerine geldi. İstanbul için yarından itibaren sıcaklıklarda 5-6 derece düşüşü gözlemleyeceğiz. Sıcaklıklar yarından itibaren kademeli olarak düşecek. Mevsim normallerindeki değerlerine gelecek. Ama önümüzdeki hafta 22-23 Temmuz gibi tekrar sıcaklıklarda bir artış gözlüyoruz. Orada da sıcaklık rekorları veya egaleleri, aynı sıcaklık değerlerinin tekrarları görülebilir. Bunun sebebi Kuzey Afrika kökenli sıcak hava dalgasının akışı üzerimize doğru gelmeye başladı Çarşamba'dan beri. Yarından sonra oradaki akışlar biraz daha yön değiştirecek. Kuzey'li akışlara bırakacak yerini. Kuzey'den gelen akışlarda sıcaklık değerlerini düşürmüş olacak. Yakınlarda da kuvvetli yağışlar yok. Bu sıcak hava devam edecek gözüküyor. Tabi ki yaz değerleri civarında. Bu hafta olduğu gibi önümüzdeki hafta da bir sıcak hava dalgası tekrar göreceğiz gibi gözüküyor" ifadelerini kullandı.

METEOROLOJİ'DEN GÜNEŞ ÇARPMASINA YÖNELİK UYARI

Eskişehir Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi’nden edinilen hava tahmin raporuna göre Eskişehir’de sıcak bir hafta sonu bekleniyor. Bölge genelinin sıcak hava dalgası etkisine gireceği belirtilen raporda, sıcaklığın mevsim normallerinin 5 ila 7 derece üzerine çıkacağı öngörüldü. Sıcak geçmesi beklenen hafta sonunda vatandaşların tedbirli olması konusunda uyarı yapılan raporda, ‘güneş çarpması ile vücutta sıvı kaybı gibi olumsuzluklara karşı özellikle kronik sağlık problemi olanların, yaşlı ve çocukların dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir’ ifadelerine yer verildi. Yapılan tahmine göre Eskişehir’de hafta sonu en yüksek hava sıcaklığının 39 derece ile Sarıcakaya ilçesinde, en düşük ise 31 derece ile İnönü ilçesinde olacağı öngörüldü.

Yorumlar