Anasayfa /  Foto Galeri

Merakla beklenen tasarı Mecliste! Ek zam geliyor

Asgari ücret 2022 için gelir ve damga vergisi kaldırılırken daha yüksek maaş alanlar için de asgari ücret kadar kısım vergi istisnası sayıldı. İş hayatı yeni ücretlendirme ile yeni döneme başladı. Peki yeni maaşlar nasıl hesaplanacak? Asgari ücret alanın hesabı hangi rakamdan yapılacak? Asgari ücretten fazla alanlar kaç TL vergi ödeyecek? Vergi istisnası kaç TL olacak ve bu para kime kalacak? İşte tüm soru ve örneklerle işçi ile işverenler için yeni maaş hesapları…

Merakla beklenen tasarı Mecliste! Ek zam geliyor - Sayfa 1

Son günlerde asgari ücret 2022 uygulanması ve özellikle de Asgari Geçim İndirimi (AGİ) konusu çok tartışılıyor. Bana da çok sayıda soru geliyor. Özellikle asgari ücretin üzerinde maaş alanların vergi istisnası ve tüm çalışanlara daha önce ödenen Asgari Geçim İndirimi (AGİ) konusu çok soruluyor. Baktığınızda aslında yeni bir durum ile karşı karşıyayız. Şirketler bordroları hazırlarken artık gelir ve damga vergisi istisnalarını göz önüne alacaklar. Yine daha önce uygulanmakta olan AGİ ödemeleri de ortadan kalkacak.

Merakla beklenen tasarı Mecliste! Ek zam geliyor - Sayfa 2

VERGİSİZ ASGARİ ÜCRET ZATEN APARTMAN GÖREVLİLERİNDE UYGULANIYORDU

Vergisiz asgari ücret aslında daha önce uygulanıyordu. Apartman görevlilerinin maaşları vergisiz olarak hesaplanıyor sadece primler indirilip kalan tutar net ücret olarak ödeniyordu. Dolayısıyla apartman görevlilerinin asgari ücreti daha fazla olurken AGİ de almıyorlardı.

Merakla beklenen tasarı Mecliste! Ek zam geliyor - Sayfa 3

Fakat şimdi yeni durumda tüm çalışanların ve memurların maaşlarındaki asgari ücret kadar kısım vergiden istisna edildi. Bu durumda tüm çalışanlar için vergi iadesi ortadan kalkarken asgari ücret üzerindeki maaş için vergi hesaplanması gerekiyor.

Merakla beklenen tasarı Mecliste! Ek zam geliyor - Sayfa 4

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI TEBLİĞ'DE ÖRNEKLENDİREREK AÇIKLADI

Bu arada konuyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı bir tebliğ taslağı yayınladı. 319 numaralı tebliğ taslağı revize de edildi. Ancak bu taslakta henüz net ücretle anlaşıp çalışanların maaşları ile ilgili hesaplar bulunmuyor. O yüzden bu taslakta yeni eklemeler olacağını da düşünüyoruz. Zaten tebliğin duyurulduğu internet sayfasında şu ibarelerin olduğu bir ön yazı da yer aldı: