Anasayfa /  Sağlık

Melatonin nedir, ne işe yarar? Melatonin hapı koronavirüsü engeller mi?

Melatonin hapı nedir, ne işe yarar? gibi soruların yanıtlarını merak eden vatandaşlar internet üzerinden araştırma yapmaya başladı. Melatonin hapının koronavirüsü engellediğiyle ilgili çıkan haberler sonrası binlerce kişi melatonin hapı hakkında araştırma yapmaya başladı. Peki, Melatonin hapı nedir, ne işe yarar? Melatonin hapı koronavirüsü durduruyor mu?

Abone ol
Abone ol 30 Aralık 2020 12:50

Melatonin hapı nedir, ne işe yarar? gibi soruların yanıtlarını merak eden vatandaşlar internet üzerinden araştırma yapmaya başladı. Melatonin hapının koronavirüsü engellediğiyle ilgili çıkan haberler sonrası binlerce kişi melatonin hapı hakkında araştırma yapmaya başladı. Peki, Melatonin hapı nedir, ne işe yarar? Melatonin hapı koronavirüsü durduruyor mu?

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınına yönelik ilaç çalışmaları sürmeye devam ederken, ortaya atılan flaş bir iddia tüm vatandaşları heyecanlandırdı. Melatonin isimli hapın koronavirüs salgınına iyi geldiği ve virüsü engellediği açıklandı. Peki, Melatonin hapı nedir, ne işe yarar? Melatonin hapı koronavirüsü durduruyor mu?

MELATONİN HAPI NEDİR?

Melatonin, insan vücudunda doğal olarak bulunan ve uyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyen bir hormondur. Beynin hemen altında bulunan pineal bez ya da diğer adıyla epifiz bezi tarafından salınır.

Melatonin, uyku-uyanma zamanlamasının yanı sıra, kan basıncının düzenlenmesi ve mevsimsel üreme dürtüleri gibi sirkadiyen ritim, yani günlük döngü ile değişen faktörleri senkronize etmede önemli rol oynar.

İlaç veya takviye olarak kullanılan melatonin ise genellikle bir laboratuvarda sentetik olarak üretilir. Melatonin bir diyet takviyesi olarak jet lag veya vardiyalı çalışma gibi uyku sorunlarının kısa süreli tedavisi için doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.

Melatonin en yaygın olarak hap formunda üretilir, ancak yanak içine veya dilin altına yerleştirilebilen formları da mevcuttur. Bu sayede ağız yoluyla alınan melatonin doğrudan vücut tarafından emilir.

 

MELATONİN HAPI KORONAVİRÜSÜ DURDURUYOR MU?

Birçok ülkede aşı ve ilaç için kıyasıya bir yarış devam ederken ABD’deki Cleveland Clinic’te yapılan ve PLOS Biology isimli dergide yayınlanan bir araştırma uyku sorunu yaşayan insanların kullandığı melatoninin Covid-19’un bulaşmasını engellediğini ortaya çıkardı.

Uyku düzenini ayarlayan hormonun hastalığın bulaşma riskini yüzde 30 oranında azalttığı öne sürülürken bu konuda incelemelerin devam etmesi gerektiği kaydedildi.

Melatonin hapının erişilebilir ve ucuz olması sebebiyle bu keşfin çok büyük bir önemi olduğunu açıklayan ve araştırmayı yürüten Cleveland Clinic’in Genom Bilimi Enstitüsü’nde görevli bilim insanı Feixiong Cheng, “Bu sonuçlar çok önemli fakat insanlar henüz doktorlarına danışmadan bu takviyeyi alıp kullanmamalı. Daha geniş çaplı araştırmalar ve kontrollü deneyler bu ilacın etkisini ortaya koyacaktır. Fakat biz bu araştırmada melatoninin araştırılmaya  değer olduğunu keşfettik” dedi.

Yorumlar