Anasayfa /  Medya

Hadi 15 Şubat ipucu sorusu ve cevabı belli oldu!

Hadi ipucunun yayınlanmasıyla merakla beklenen ipucu sorusu araştırılmaya başlandı. Hadi ipucu sorusunda denizcilik ile ilgili bir aletin adı soruldu. Hadi ipucu sorusu şu şekilde; " Denizin derinliğini ölçmek için kullanılan aletin adı nedir biliyor muyuz?" İşte cevabı...

Abone ol
Abone ol 15 Şubat 2019 11:13

Hadi ipucunun yayınlanmasıyla merakla beklenen ipucu sorusu araştırılmaya başlandı. Hadi ipucu sorusunda denizcilik ile ilgili bir aletin adı soruldu. Hadi ipucu sorusu şu şekilde; " Denizin derinliğini ölçmek için kullanılan aletin adı nedir biliyor muyuz?" İşte cevabı...



Hadi bilgi yarışması tutkunlarının severek takip ettiği Hadi ipucu sorunu yayınladı. Her gün olduğu gibi bugün de 12:30'da başlayacak olan Hadi yarışmasında büyük heyecan yaratıyor. Hadi, yayınladığı ipucu sorusunda denizcilikle ilgili bir terim sordu. Denizin derinliğini ölçmek için kullanılan aletin adı nedir biliyor muyuz? İşte detaylar…

HADİ İPUCU SORUSU CEVABI 15 ŞUBAT 12:30

Denizin derinliğini ölçmek için kullanılan aletin adı İSKANDİL. Diğer bazı denizcilik terimlerinin adı ise şu şekilde…

ABAŞO : Gemiyi baş taraftan veya kıç taraftan halat ile karaya, limana bağlamak.

ABLİ : Seren ve bumba cundalarindan asagi iki tarafa inen halatlar. Balıkçı gırgırlarının ağları kaldırması için kullandıkları, bumba ucundaki halatlardır.

ABORDA : Bir teknenin, başka bir tekneye ya da iskeleye, yandan yanaşması.

ABOSA : Bosayi tut veya geçici olarak durdur, bosaya vurmak. Genelde zincirin durdurulması için kullanılan terimdir.

ABRAMAK : Kontrol altına almak, komutası altında tutmak, üstünden gelmek. Fırtına ve sert denizlerde, gemiyi veya yelkenliyi doğru biçimde yönetmek, kontrol altında tutabilmek anlamındadır.

AÇIKTA EYLENMEK : Bir teknenin sahilden veya iskeleden yada limandan açıkta beklemesi.

ADMIRALTI DEMİRİ : Çiposu kollarına dik ve hareketli eski sistem bir demir cinsi.

AGANTA : Zincir veya halatın kısa bir zaman süresi için elde tutulup bırakılmaması (Aganta iskota, aganta borina burinata) Halikarnas Balıkçısı'nın hikayelerinden bu terimi sıklıkla biliyoruz.

AĞIZ KUŞAĞI : Armuz kaplamanin en üst sirasi [bindirme kaplamanin da]

ALABANDA : Teknenin içinden, bordasının iç kısmı veya dümenin tam olarak iskele veya sancağa 35° ye kadar basılması. Yeke dümenli teknelerde, yekenin ucu, teknenin iç kısmını gösterir.

ALABORA : Altüst olma, teknenin ters çevrilmesi, yan yatması ama su üstünde yüzer pozisyonluğunun devam etmesi. Terim bri çok yerde alabura olarak yanlış kullanılmaktadır. TDK'nın sözlüğünde alabora olarak geçmektedir.

ALAMA KÜREK : Hep birlikte kürek çekerken çekmeyi durdurmak için verilen komut.

ALAMATRA : Karadeniz'de imal edilen balıkçı teknesi. 600 yıllık bir geçmişe sahiptir. Günümüzde halen kullanılmaktadırlar.


Yorumlar