Anasayfa /  Ekonomi

Matrah düzenlemesi ne zaman olacak? Düzenleme hangi araçları kapsıyor?

Geçtiğimiz haftalar da Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati önümüz de ki günler de matrah düzenlemesi yapılacağını duyurmuştu. Bakan Nebati matrah düzenleme uygulamasının 1 Aralık başlayacağını açıkladı. İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 21 Kasım 2022 19:51

Geçtiğimiz haftalar da Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati önümüz de ki günler de matrah düzenlemesi yapılacağını duyurmuştu. Bakan Nebati matrah düzenleme uygulamasının 1 Aralık başlayacağını açıkladı. İşte detaylar...

MATRAH DÜZENLEMESİ NE ZAMAN ÇIKACAK?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bugün Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) temsilcileriyle bir araya gelerek toplantı gerçekleştirdi. Yapılan görüşmenin ardından matrah düzenlemesine de değinen Bakan Nebati, uygulamanın 1 Aralık itibarıyla hayata geçirileceğini vurguladı.

ÖTV İNDİRİMİ SON DURUM

Kamuoyunca uzunca bir zamandır beklenti haline gelen otomobilde ÖTV indirimi açıklaması, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den geldi.

Bakan Nebati, beklentilerin aksine bir ÖTV indirimi planlamadıklarını ancak matrahları artırmak üzere çalışmalar yaptıklarını duyurdu.

SON DEĞİŞİKLİK OCAK AYINDA YAPILMIŞTI

Otomobilde en son ÖTV değişikliği Ocak ayında gerçekleşmişti.

O dönem yapılan değişiklik ile, yüzde 60 ve yüzde 70 ÖTV dilimleri de sisteme eklenmiş ve bazı oranlar için matrah miktarları arttırılmıştı. Böylece, değişiklik gelmeden yüzde 80 ÖTV diliminin alt sınırında yer alan modellerin bazıları, yüzde 10 kadar fiyat indirimi yaşayarak yüzde 70 ve yüzde 60 ÖTV dilimine geçmişti.

BÜTÇEDEKİ PAYI ARTTI

Mevcut ÖTV sisteminde, 353 bin TL ile 401 bin TL arasında kalan otomobiller yüzde 70'lik ÖTV dilimine, 401 bin TL'den daha yüksek otomobiller ise yüzde 80'lik ÖTV dilimine giriyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, otomobillerden alınan ÖTV'nin genel bütçedeki payı 2021'de yüzde 4.7 oranında gerçekleşirken, 2022 sonunda ise bu oranın yüzde 5.6'ya çıkması tahmin ediliyor.

Dolayısı ile, yıl sonu bütçe hedeflerini dek getirmek adına, araç tedarikinde sorunlar yaşandığı bir ortamda otomobilden alınan vergilerin düşürülmesine sıcak bakılmazken, değişikliğin en erken yeni bütçe döneminde devreye alınabileceği kaydediliyor.

 

Yorumlar