Anasayfa /  Ekonomi

Mart ayı Evde bakım maaşları yatırıldı mı? Evde bakım maaşı ne kadar?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her ay Engelli, yaşlı ve bakıma muhtaç kişilere ödenen evde bakım maaşının Mart ayında ne zaman yatırılacağı merak konusu oldu. İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 11 Mart 2023 20:00

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her ay Engelli, yaşlı ve bakıma muhtaç kişilere ödenen evde bakım maaşının Mart ayında ne zaman yatırılacağı merak konusu oldu. İşte detaylar...

10 MART 2023 EVDE BAKIM MAAŞI YATAN İLLER LİSTESİ  

Mart ayı evde bakım maaşları daha hesaplara yatmadı. Ödemeler başladığında evde bakım maaşı yatan şehirler listesi haberimize eklenecektir.  Hemen belirtelim ki evde bakım maaşları, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri tarafından her ayın 15'i ile 31'i arasında yatırılıyor.

SMS İLE EVDE BAKIM AYLIĞI SORGULAMA

Evde bakım aylığı alanlar sorgulamada bulunmak için telefonlarının SMS özelliğini de kullanabilir. Ziraat Katılım Bankası aracılığı ile alanlar, cep telefonlarının mesaj bölümüne BAKIYE yazıp, 4747’e SMS göndererek bakiye takibi yapabilirler. Mesaj göndermeniz durumunda 1 SMS ücreti operatörünüz tarafından tahsil edilir.

EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMA 2023

Evde Bakım aylığı ödemelerini E Devlet sayfasından sorgulayabilirsiniz. TC kimlik numaranız ile E Devlet şifrenizi kullanarak giriş yapmanızın ardından arama çubuğuna "Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama" yazın ve tıklayın. Açılan sayfada maaş ödemesi ile alakalı detaylara ulaşabilirsiniz. Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama özelliği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sekmesinin altında yer alır.

EVDE BAKIM MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Evde bakım maaşı alabilmek için aşağıdaki 3 şartın bulunması gerekiyor:

1) Gelir kriterlerinin uygun olması,

2) Bakıma muhtaçlık kriteri,

3) Ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporu.

Evde bakım parası almak için ev halkının tüm net geliri toplanıyor ve hane halkı sayısına bölünüyor. Bu bölünmeye engelli kişi de dahil. Evde bakım maaşı almak için engelli kişinin ikametgahının olduğu yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar İl veya varsa ‘İlçe Müdürlüklerine’ başvuru yapılıyor.

EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR?

Evde bakım maaşı ödemeleri aylık 3 bin 336 TL şeklinde yapılıyor. Evde bakım maaşına yüzde 10 zam yapılırsa 3699 TL, yüzde 20 zam gelirse 4 bin 3 TL, yüzde 30 zam gelirse 4 bin 336 TL, yüzde 40 zam gelirse 4 bin 670 TL olacak.

EVDE BAKIM MAAŞI KİMLERE VERİLİR?

Evde bakım maaşı ağır engelli raporu olan, hastalığı sebebiyle tuvalet, beslenme, giyinme, temizlik, merdiven inip çıkma gibi ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan vatandaşlara veriliyor.

EVDE BAKIM MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Evde bakım maaşı engelli kişinin ikametgahının olduğu yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar İl veya varsa ‘İlçe Müdürlüklerine’ başvuru yapılarak alınır. Evde bakım maaşını alabilmek için gelir kriterlerinin uygun olması, bakıma muhtaçlık kriteri, ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporu gibi bilgiler araştırılıyor.

2023’TE EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR OLDU?

2022 senesinde Temmuz zammının ardından evde bakım maaşı ödemeleri aylık 3 bin 336 liraya çıkmıştı.

Evde bakım aylığı 2023 senesinde 4 bin 337 TL'ye yükseldi.

Yorumlar