Anasayfa /  Foto Galeri

Marmara'da ayçiçeği tarlalarında 'çayır tırtılı' istilası çiftçileri korkutuyor

Çayır tırtılları ayçiçeği tarlarında çiftçilere korku salmaya devam ediyor. Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı ve Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, “Bursa ve ilçeleri ile Marmara Bölgesi'ndeki bazı illerde yapılan denetimlerde ayçiçeği ekili alanlarda çayır tırtılı (Loxostege sticticalis L.) zararlısının popülâsyonunun arttığı ve ayçiçeği ekili alanlarda zarar oluşturduğunu belirtti.

Marmara'da ayçiçeği tarlalarında 'çayır tırtılı' istilası çiftçileri korkutuyor - Sayfa 1

Marmara Bölgesinde ayçiçeği ekili alanlarda popilasyonu artan çayır tırtılı (Loxostege sticticalis L.) zararlısı ile Bursa genelinde kimyasal mücadele başlatıldı.

Marmara'da ayçiçeği tarlalarında 'çayır tırtılı' istilası çiftçileri korkutuyor - Sayfa 2

Aktaş, "15.07.2022 tarihi itibariyle Yenişehir'e bağlı Çiçeközü, Akbıyık ve Çamönü Mahallelerinde popülasyon yoğunluğu tespit edilen alanlarda zararlı ile kimyasal mücadele başlatılmış olup saha çalışmaları ve bilgilendirmeler devam etmektedir.

Marmara'da ayçiçeği tarlalarında 'çayır tırtılı' istilası çiftçileri korkutuyor - Sayfa 3

İlçedeki üretim alanlarının geniş ve dağınık olması nedeni ile üreticilerin kendi ayçiçeği tarlalarında kontrollerini yaparak, zararlı ile karşılaşmaları durumunda vakit kaybetmeden ilaçlı mücadele yapmaları gerekiyor” diye konuştu.

Marmara'da ayçiçeği tarlalarında 'çayır tırtılı' istilası çiftçileri korkutuyor - Sayfa 4

Üreticileri uyaran Başkan Aktaş, "Ayrıca zararlının Polifag bir zararlı olması sebebiyle üreticilerimizin ayçiçeği tarlalarına sınır konumlarda bulunan mısır, yonca, şeker pancarı gibi ürünlerini de kontrol etmeleri gerekmektedir. Zararlının 1 gün içerisinde etki gösterdiği alan büyüklüğünün yüksek olması sebebiyle ilaçlamaların ivedi şekilde yapılması önem arz etmektedir.