Anasayfa /  Foto Galeri

Malazgirt Zaferi'nin 952. yılı: Alparslan'ın Anadolu'yu vatanlaştırdığı an

Muş'un Malazgirt ve Bitlis'in Ahlat ilçelerinde Malazgirt Zaferi'nin 952. yıl dönümü kutlamaları coşkuyla yaşanıyor. Muş ve Bitlis'e gelen vatandaşlar, Malazgirt ilçesindeki Malazgirt Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı ile Ahlat'taki millet bahçesinde buluşuyor.

Malazgirt Zaferi'nin 952. yılı: Alparslan'ın Anadolu'yu vatanlaştırdığı an - Sayfa 1

Sultan Alparslan, Malazgirt Zaferi'yle birlikte Bizans İmparatorunu esir alarak Malazgirt Anlaşması'nı gerçekleştirmiş ve dönemin en büyük imparatorluğunu kendi egemenliği altına almıştır.

Malazgirt Zaferi'nin 952. yılı: Alparslan'ın Anadolu'yu vatanlaştırdığı an - Sayfa 2

Ortaçağ tarihçisi ve Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü olan Prof. Dr. Mustafa Alican, 2011 yılından beri Malazgirt Savaşı hakkında bir dizi araştırma yürüttüğünü açıklamıştır

Malazgirt Zaferi'nin 952. yılı: Alparslan'ın Anadolu'yu vatanlaştırdığı an - Sayfa 3

Alican, bu savaşın dünya tarihinde dönüşüm yaratan en önemli olaylardan biri olduğunu vurgulayarak, "Malazgirt Savaşı'ndan sonra, dünya tarihi farklı bir rotaya girdi. İslam tarihinde büyük bir değişim yaşandı. Selçuklu'nun Malazgirt Zaferi ile İslam dünyasında Türk hakimiyeti arttı. Türklerin İslam dünyasında üstlenmiş olduğu rol neredeyse tescillenmiş oldu. Bu nedenle Selçukluların Malazgirt Savaşı'nı kazanması, İslam tarihinde belirleyici bir öneme sahiptir. Savaşın ardından elde edilen bu konumun sosyal, siyasal ve kültürel sonuçlarını hâlâ anlamaya devam ediyoruz." şeklinde ifadelerde bulunmuştur.

Malazgirt Zaferi'nin 952. yılı: Alparslan'ın Anadolu'yu vatanlaştırdığı an - Sayfa 4

Alican, Malazgirt Savaşı sonrasında Müslümanların Selçuklu Türkleri liderliğinde hızla Anadolu'nun iç bölgelerine yayıldığına dikkat çekmiş;

Sultan Alparslan'ın uzun boylu ve etkileyici bir lider olduğunu, askeri dehasının yanı sıra 13 yaşından itibaren savaş alanlarında bulunarak zaferler kazandığını belirtmiştir.