Anasayfa /  Hava durumu

Maksimum sıcaklık 1.7 derece artarak Cizre'de 42.5 dereceye ulaştı

2023 yılı Haziran ayında ortalama maksimum sıcaklık, 1991-2020 normallerinin 1.7 derece üzerine çıkarak rekor kırdı. Ayrıca, Isparta'nın Senirkent ilçesinde en düşük sıcaklık 0 derece, en yüksek ise Cizre'de 42.5 derece olarak ölçüldü.

Abone ol
Abone ol 01 Ağustos 2023 13:45

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 2023 yılı Haziran ayı sıcaklık raporunu yayımladı. Rapor, 1991-2020 normalleriyle kıyaslandığında, ortalama sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde olduğu Antalya'nın Demre ilçesinin öne çıktığını gösterdi. Aynı dönemde Akhisar, Denizli, Muğla, Emirdağ, Ödemiş, Güney, Nazilli, Yatağan, Burdur, Beyşehir, Dalaman, Antakya, Dinar, Tefenni, Korkuteli, Elmalı, Mut, Erdemli, Kırşehir, Akşehir, Konya, Yunak, Ilgın, Seydişehir, Ulukışla, Boyabat, Tunceli ve Divriği çevrelerinde sıcaklıklar mevsim normallerinin altında seyretti. Diğer bölgelerde ise mevsim normallerine yakın sıcaklıklar yaşandı.

Haziran ayının ortalama sıcaklığı, 21.4 derece olarak ölçülürken, 1991-2020 normallerine göre ortalama sıcaklıkta 0.4 derece düşüş görüldü. Haziran ayının ortalama maksimum sıcaklığı ise 1991-2020 maksimum sıcaklık normallerinin 1.7 derece üzerinde gerçekleşti. En düşük sıcaklık 0 dereceyle Isparta'nın Senirkent ilçesinde ölçülürken, en yüksek sıcaklık 42.5 dereceyle Cizre'de kaydedildi.

Bölgesel değerlendirmelere göre Marmara'da sıcaklıklar mevsim normalleri civarında seyretti. Ege Bölgesi'nde Akhisar, Denizli, Muğla, Emirdağ, Ödemiş, Güney, Nazilli, Yatağan çevrelerinde mevsim normallerinin altında sıcaklık yaşandı. Akdeniz Bölgesi'nde ise Burdur, Beyşehir, Dalaman, Antakya, Dinar, Tefenni, Korkuteli, Elmalı, Mut, Erdemli çevrelerinde mevsim normallerinin altına düşüldü, Demre çevresinde ise mevsim normallerinin üzerine çıkıldı.

İç Anadolu Bölgesi'nde Kırşehir, Akşehir, Konya, Yunak, Ilgın, Seydişehir, Ulukışla çevrelerinde mevsim normallerinin altında sıcaklık yaşandı. Karadeniz Bölgesi'nde Boyabat çevresinde de mevsim normallerinin altına düşüldü. Doğu Anadolu Bölgesi'nde Tunceli, Divriği, Baskil çevrelerinde mevsim normallerinin altına inildi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise genel olarak mevsim normalleri civarında sıcaklık yaşandı.

Böylece, 2023 yılı Haziran ayında Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde farklı sıcaklık değişimleri gözlendi. En dikkat çeken nokta, Cizre'de kaydedilen 42.5 derecelik rekor sıcaklık oldu.

Yorumlar