Anasayfa /  Sağlık

Lyme hastalığı nedir? Belirtileri ve tedavisi nelerdir?

Lyme hastalığı, vücuda yerleşen bir bakterinin sebep olduğu kene kaynaklı bir rahatsızlıktır. Lyme hastalığının belirtileri nelerdir? Lyme hastalığının tedavisi nedir? İşte Lyme hastalığı ile ilgili detaylı bilgiler...

Abone ol
Abone ol 10 Ocak 2020 17:53

Lyme hastalığı, vücuda yerleşen bir bakterinin sebep olduğu kene kaynaklı bir rahatsızlıktır. Lyme hastalığının belirtileri nelerdir? Lyme hastalığının tedavisi nedir? İşte Lyme hastalığı ile ilgili detaylı bilgiler...

Lyme hastalığına sebep olan “spirochete” adı verilen bir bakteri genellikle kene yoluyla bulaşır. Kenenin vücutta 24 saat kalmasıyla oluşan lyme hastalığı tedavi edilmezse felç gibi ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir. Lyme hastalığı, genellikle bir geyik kenesi olarak bilinen, enfekte siyah bacaklı kene ısırması ile bulaşır. Çağın hastalığı olarak bilinen Lyme hastalığı nedir? Lyme hastalığının belirtileri nelerdir? Lyme hastalığı tedavi edilmezse ne olur? İşte lyme hastalığıyla ilgili tüm merak edilenler…

LYME HASTALIĞI NEDİR?

Lyme hastalığı, "spirochete" adı verilen bir bakterinin neden olduğu kene kaynaklı bir hastalıktır. Lyme hastalığına yakalanma riskiniz hastalığı taşıyan kenelerin geliştiği çimenli ve yoğun ağaçlıklı alanlarda vakit geçirdiğinizde artıyor. Kenelerin yaygın olduğu alanlarda sağduyulu önlemler almak önemlidir. Aksi takdirde lyme hastalığına yakalanma riskiniz oldukça yüksektir. Lyme hastalığının ilerlemesi ve oluşması için 1 kenenin 24 saatten fazla deri üzerinde kalması gerekiyor. Kene ne kadar süre deride kalırsa, lyme hastalığının gelişme riski de o kadar yükseliyor.

Ormanlık bölgelerde yaşayan veya zaman harcayan insanların bu hastalığa yakalanma olasılığı daha yüksektir. Ormanlık bölgelerde bırakılan evcil hayvanları olan insanlar ayrıca Lyme hastalığına yakalanma riski daha yüksektir.

LYME HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Lyme hastalığı, kene ısırığı sonucunda deri bölgesinde meydana gelen ''boğa gözü'' şeklinde kendini göstermektedir. Boğa gözü denilmesinin nedeni derinin etrafının kızarık iç kısmının ise beyaz olmasıdır.
İsilik
Enfekte bir kene ısırmasından sonra 3 ila 30 gün içerisinde deride isilikler meydana gelir. Kızarıklık (eritema migrans) günler içinde yavaşça genişler ve 12 inç (30 santimetre) boyunca yayılabilir. Bu kızarıklık genellikle kaşıntılı veya ağrılı değildir.
Lyme hastalığının ayırt edici özelliklerinden biridir. Bazı insanlar bu döküntüler vücudun çeşitli yerlerine de yayılabilmektedir.
Grip benzeri belirtiler. Atak, titreme, yorgunluk, vücut ağrıları ve baş ağrısı gibi durumlar kızarıklığa eşlik edebilir.

TEDAVİ EDİLMEĞİNDE…

Tedavi edilmezse, Lyme enfeksiyonunun yeni belirtileri ve semptomları takip eden haftalarda aylar içinde ortaya çıkabilir. Bunlar şunları içerir:

Eklem ağrısı. Şiddetli eklem ağrısı ve şişlik nöbetleri özellikle dizlerinizi etkileyebilir, ancak ağrı bir eklemden diğerine geçebilir.

• Nörolojik sorunlar:Enfeksiyondan haftalar, aylar hatta yıllar sonra beyninizi çevreleyen zarların iltihaplanmasını (menenjit), yüzünüzün bir tarafına geçici olarak felç, bacaklarınızdaki uyuşukluk veya zayıflık ve kas hareketlerinde bozulma meydana gelebilir.

• Mide bulantısı ve kusma

Yorumlar