Anasayfa /  Foto Galeri

Kurduğu devrim niteliğindeki sistemle çay toplamak daha kolay

Rize'nin kalkandere ilçesinde çay üretisi olan Aydın Yavuz ,koronavirüs sürecinde daha hijyenik halde çayın toplanması ça, taşıma işlerlerinin zahmetli olması ve işçi yükünü azaltmak için kurduğu devrim niteliğindeki sistemle çay toplamak daha kolay hale geldi. İşte vakkum çay toplama makinesiyle ilgili detaylar...

Kurduğu devrim niteliğindeki sistemle çay toplamak daha  kolay - Sayfa 1

Rize’nin Kalkandere ilçesine bağlı Çayırlı köyünde çay üreticisi Aydın Yavuz geliştirdiği devrim niteliğindeki sistemle çay kesmeyi, kesilen çayları taşımayı artık daha zahmetsiz gerçekleştiriyor.

Kurduğu devrim niteliğindeki sistemle çay toplamak daha  kolay - Sayfa 2

İsmini ‘Vakkum çay toplama makinesi’ verdiği icadı ile kestiği çayı vakumlu sistem sayesinde doğrudan evinin önüne kadar plastik borularla taşıyan Aydın Yavuz, bu şekilde hem zamandan kar etti hem de işçi derdinden kurtuldu.

Kurduğu devrim niteliğindeki sistemle çay toplamak daha  kolay - Sayfa 3

Koronavirüsü bu makineyi yapma sürecini hızlandırdı!

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yıllardır Gürcistan’dan gelen çay işçileri tarafından toplanan yaş çayın bu yıl Korona Virüs salgını tedbirleri kapsamında sınır kapılarının kapatılması sonucu yöre insanı yaş çay sezonu öncesi endişeli bir bekleyiş içine girmişti.

Salgın sürecinde alınan tedbirler nedeniyle "Çayı toplayacak işçi bulabilecek miyim?, Çayı nasıl toplayacağım?"

endişesi Rizeli çay üreticisinin yıllardır düşündüğü ve kafasında tasarladığı sistemi hayata geçirmesini sağladı.

Kurduğu devrim niteliğindeki sistemle çay toplamak daha  kolay - Sayfa 4

Yıllardır makaslarla toplanan çaylar, makasın torbası dolduğunda önce toplayan kişinin yanında taşıdığı bir torbaya dökülüyor daha sonra o torba dolunca çay arazisinin bir yerine yerleştirilen bezlere boşaltılıyordu.

Bezler dolduktan sonra bağlanarak insan gücü ile sırtta veya ilkel teleferikler ile taşınıyordu.