Anasayfa /  Foto Galeri

Koronavirüsün sonu mu geliyor? Mutasyon öldürücülüğü azaltabilir

İngiltere'den gelen "Koronavirüs mutasyona uğradı" son dakika açıklaması tüm dünyada paniğe neden olurken uzman isimler konuyla ilgili oluşan ümitsiz tabloyla ilgili önemli bir ayrıntının altını çizdi. ilgili uzmanlar "Eğer mutasyona uğramış korona virüsü gerçekten orijinal virüsten daha hızlı yayılıyor ise salgının bitmesi için beklediğimiz bir sonucun da beraberinde gelmesi olasılık dahilinde" dedi

Koronavirüsün sonu mu geliyor? Mutasyon öldürücülüğü azaltabilir - Sayfa 1

Koronavirüste bilim insanlarını ikiye bölen ve tüm dünyada paniğe neden olan mutasyon korkulması gereken bir durum değil aksine salgının sonunu getirecek bir değişim mi? Çarpıcı açıklamaların birbiri ardına geldiği Koronavirüsle ilgilenen bilim dünyasında en kritik bilgi şu oldu: Koronavirüs salgınına en çok benzeyen pandemilerden olan SARS virüsünde mutasyon bugünkü korkunun aksine umut ışığını doğurmuştu. Peki şimdi ne olacak? İşte uzman isimlerin mutasyon geçiren korona virüsüne ilişkin değerlendirmesi;

Koronavirüsün sonu mu geliyor? Mutasyon öldürücülüğü azaltabilir - Sayfa 2

"MUTASYONUN KURALI YOK, SONUCU ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE"

Prof. Dr. Tevfik Özlü: Mutasyonlar tamamen rastlantısal olarak ortaya çıkar. Kuralı yoktur ve önceden tahmin edilemezler. Virüsün amacı bizi öldürmek değil. Çünkü konakçı ölünce, virüs de ölür. Mutasyonun sonucu önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak. Bizim istediğimiz hastalık oluşturma gücünü yitirmesi. Ancak ne yazık ki henüz o yönde bir bulgu yok. Bu nedenle de tedirginlik ve endişe var. Mutasyonun şekli sahada doğrulanmalı.

Koronavirüsün sonu mu geliyor? Mutasyon öldürücülüğü azaltabilir - Sayfa 3

"MUTASYON ÖLDÜRÜCÜLÜĞÜ AZALTABİLİR"

Doç. Dr. Sema Kultufan Turan: Beklenti, virüsün mutasyona uğrayıp hastalık yapıcı özelliğinin ya da öldürme ihtimalinin yok olması yönünde. Ancak mutant virüsün daha az hastalık yaptığına dair henüz kanıt yok. O nedenle 'Beklenen mutasyon gerçekleşti' demek ya da tersi bir yorum yapmak için çok erken. Ülkemizde de henüz mutasyona uğrayan virüse rastlanmadı ancak enfekte olanlara bakılarak araştırılıyor.

Koronavirüsün sonu mu geliyor? Mutasyon öldürücülüğü azaltabilir - Sayfa 4

"SARS MUTASYON SONRASI 3-4 AYDA BİTMİŞTİ"

Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz: 2003 SARS koronavirüsü, 3-4 ay içinde mutasyona uğrayarak gücünü kaybetmişti. Şimdiki koronavirüsteki olası mutasyonlarda böyle bir beklenti var fakat virüslerdeki mutasyonik değişimler iyi yönde olabildiği gibi kötü yönde de olabilir. Bunun hiçbir garantisi yok. Önümüzde aylar virüsün bu özelliğinin olup olmadığını kanıtlayacak.