Anasayfa /  Sağlık

Koronavirüslülerin ciğerleri sigara tiryakilerinden daha kötü durumda!

Doktorlar, iyileşen COVID-19 hastalarının akciğerlerinin, sigara içenlerden bile daha kötü göründüğünü söylüyor.

Abone ol
Abone ol 17 Ocak 2021 15:27

Texas Tech Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi’nden Dr. Brittany Bankhead Kendall, 2020’nin Mart ayından bu yana COVID hastaları ile ilgileniyor.

Dr. Brittany Bankhead Kendall, sigara içenlerin akciğer filmlerinin bulanık göründüğünü, ancak koronavirüs hastalarının akciğerlerinin neredeyse tamamen beyaz olduğunu söyledi. Röntgendeki bu beyazlık, akciğerdeki ağır hasarı ve oranlara giren oksijenin azaldığını gösteriyor. 

Sigara tiryakisi (solda) ile COVID-19 hastasının (sağda) akciğerleri görülüyor. Sigara tiryakisinde bir miktar bulanıklık varken, COVID-19 hastasının röntgeni çok daha beyaz görülüyor. Sağlıklı bir kişinin akciğer röntgeninin ağırlıklı olarak siyah renkte olması bekleniyor.

Dr. Kendall, basına yaptığı açıklamada uzmanların COVID-19 ölüm oranına odaklandığını, çoğu zaman COVID-19 geçirenlerin uzun dönemde yaşadığı sağlık sorunlarının gözden kaçtığını söyledi.

Koronavirüs sıkça zatürreye yol açıyor. Bu durumda akciğerler sıvıyla doluyor ve enflamasyon ortaya çıkıyor. Hava kesecikleri sıvıyla doldukça akciğerin oksijen alma kapasitesi azalıyor.

Bu da öksürme ve nefes darlığı gibi sorunlara yol açıyor. Araştırmalar epitel hücrelerin de zarar gördüğünü gösteriyor.

 Kaynak: gidahatti.com

Yorumlar