Anasayfa /  Foto Galeri

Koronavirüs Salgınında Çalışanlarının Hakları nelerdir? İşte tüm ayrıntılar...

Korona virüs nedeniyle Türkiye'deki ticari faaliyetler büyük ölçüde durdu. Konaklama, yeme içme, eğlence mekanları neredeyse tamamen kapatıldı. AVM'ler kendilerini kapatma kararı aldı. Peki karantina döneminde çalışanların hakları neler? İşte tüm ayrıntılar...

Koronavirüs Salgınında Çalışanlarının Hakları nelerdir?  İşte tüm ayrıntılar... - Sayfa 1

Korona virüs dolayısıyla ekonomik faaliyetler büyük ölçüde durdu. Sanayi sektöründe birçok fabrika üretimlerine ara verdi. İstihdam deposu tekstilde ihracat durma noktasına geldi. korona virüsten etkilenen iş yerleri için kısa çalışma ödeneği devreye alındı. Kısa çalışma ödeneği hakkı bulunan işçiler 3 aya kadar işsizlik fonundan destek alabilecekler. Peki bu haktan yararlanamayacak işçiler ne yapacak? İşveren yıllık ücretli izin kullandırabilir mi? İşveren, faaliyeti durdurulan iş yerindeki çalışanlara ücret ödemek zorunda mı? Ücretini alamayan işçi iş akdini feshedebilir mi? İşte merak edilen soruların yanıtları...

Koronavirüs Salgınında Çalışanlarının Hakları nelerdir?  İşte tüm ayrıntılar... - Sayfa 2

Karantina uygulamaları kapsamında 30 büyükşehir başta olmak üzere ülke genelinde birtakım kısıtlamalar uygulamaya konuldu. Marketler, fırınlar dışındaki işyerleri büyük ölçüde kapandı. Uzaktan çalışma imkânı bulunan iş yerlerinde evden çalışma uygulamasına geçildi. Lokantalar, kafeteryalar, mağazalar iki haftadır kapalı. Otomotiv sektörü başta olmak üzere imalat sanayisindeki birçok sektör bir haftadır çalışmıyor. İşçi, işveren, esnaf çok zor bir dönemden geçiyor. Peki bu durumda çalışanlar ve işverenler ne yapacak? Soruları tek tek ele alalım.

Koronavirüs Salgınında Çalışanlarının Hakları nelerdir?  İşte tüm ayrıntılar... - Sayfa 3

 Faaliyeti durdurulan iş yerinde işveren ücret ödemek zorunda mı?

Salgın nedeniyle faaliyetlerin durdurulması, İş Kanunu’nun 40. maddesine giriyor. Buna göre, işveren, “zorlayıcı sebepler” dolayısıyla çalışamayan veya çalıştırılamayan işçiye, bir haftaya kadar her gün için yarım ücret öder. Süre bir haftayı aşarsa, işveren, aşan süre için ücret ödemek zorunda değil.

Koronavirüs Salgınında Çalışanlarının Hakları nelerdir?  İşte tüm ayrıntılar... - Sayfa 4

2- İş akdinin askıya alınması ne demek?
İş yerinin bir haftadan fazla kapalı kalması durumunda işveren, aşan süre için ücret ödemek zorunda değil. Bu dönemde iş sözleşmesi askıya alınır. İşveren, ücret ödemediği bu dönemde sosyal güvenlik primlerini de yatırmaz.