Anasayfa /  Dünya

Koronavirüs laboratuvarda mı üretildi ? Yeni açıklama !

Korona virüsün laboratuvarda üretildiği yönündeki komplo teorilerine siz de rastlaşmışsınızdır. Virüs üzerinde çalışma yapan bilim insanlarının büyük çoğunluğu, virüsün doğal olarak değişim geçirerek bir başka hayvan türünden insanlara geçtiğini düşünüyor. Peki bilim adamları buna nasıl emin olabiliyor?

Abone ol
Abone ol 26 Temmuz 2020 08:58

COVID-19’a yol açan SARS-CoV-2 virüsünün zoonotik, yani hayvan kökenli olduğuna ve yapay bir virüs olmadığına nasıl bu kadar eminiz? Bunun cevabı, virüsün genetikmateryalinde ve yarasaların yaşadığı ekolojisinde yatıyor.

Bilinen bulaşıcı hastalıkların %60’ının, insanlardaki tüm yeni veya tekrar ortaya çıkan hastalıkların ise %75’inin hayvan kökenli olduğu biliniyor. SARS-CoV-2, tamamı yarasa, fare veya evcil hayvanlardan gelen 7 yeni koronavirüs türünün en yenisi.

 

Yarasaların Ebola, kuduz, Nipah ve Hendra virüsü enfeksiyonlarına, Marburg virüs hastalığına neden olan virüslerin de kaynağı olduğu biliniyor.

 

Laboratuvarda üretilse mutlaka izi kalırdı!

SARS-CoV-2’nin  genetik yapısı dünyanın birçok bölgesindeki bilim insanları tarafından çok kez paylaşıldı. Virüs laboratuvarda genetikolarak üretilseydi, genom verisinde manipülasyon izine rastlanması gerekirdi.

Manipülasyon izi olarak yeni virüs için bir omurga amacıyla kullanılmış mevcut viral dizilimin ve hedef olarak katılan (veya silinen) genetik elementlere rastlanması beklendi.

Ancak böyle bir kanıt bulunmuyor. Bir virüsü genetik mühendisliği yöntemleriyle oluşturmak için kullanılacak herhangi bir tekniğin, tanımlanabilir DNA kodu gibi bir genetik imza bırakmaması muhtemel değil.

SARSS-CoV-2 virüsünün genomu, diğer yarasa pangolin koronavirüsleri ile benziyor. Tamamı genel olarak aynı genomik mimariye sahip.

Koronavirüslerin genomları arasındaki farklılıklar, tipik koronavirüs değişiminin doğal modellerini gösteriyor. Bu da SARS-CoV-2’nin yabani bir koronavirüsten değişim geçirerek şimdiki halini aldığını gösteriyor.

Kaynak:gidahatti.com

 

Yorumlar