Anasayfa /  Sağlık

Koronavirüs erkeklerde iktidarsızlık mı yapıyor?

Her geçen gün sağlık üzerindeki başka bir olumsuz etkisi ortaya çıkan koronavirüsü iktidarsızlık ile ilişkilendiren kanıtların sayısı artıyor…

Abone ol
Abone ol 11 Mayıs 2021 09:26

Koronavirüsün erkeklerde iktidarsızlığa sebep olduğuna ilişkin geçtiğimiz yıl da bazı araştırmalar yapılmıştı. Temmuz ayında Journal of Endocrinological Investigation dergisinde yayınlanan bir araştırmada, koronavirüs geçirenlerin iktidarsızlık gibi cinsel ve üremeyle ilgili sağlık sorunları yaşayabileceği belirtilmişti.

Geçtiğimiz günlerde de Gıdahattı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Salih Emri, koronavirüsün kısırlığa yol açtığı iddiaları hakkında Gıdahattı’na konuşmuş, “Koronavirüsün kısırlık yaptığını çok net bir şekilde söylemek için henüz erken. Testisteki hücrelerde hasar yaptığı ve testisteki testosteron seviyesini düşürdüğü, mevcut spermatogenez sorunu olan kişilerde bu sorunu ağırlaştıracağını biliyoruz. Kısırlık tedavisi aşamasında olanlara dikkatli olmalarını öneririm” demişti.

Koronavirüs hastası erkeklerde iktidarsızlık 6 kat fazla!
Koronavirüs hastası erkeklerde iktidarsızlık riskinin arttığına ilişkin bir diğer çalışma da İtalya’da, Roma Tor Vergata Üniversitesi’nde yapıldı.

Genç erkekler ve koronavirüs riski arasındaki ilişkiyi gerçek yaşam koşullarında ilk kez ele alan bu araştırmadan elde edilen sonuçlar Andrology dergisinde yayınlandı.

Dr. Emmanuele A. Jannini tarafından yürütülen çalışmaya göre, koronavirüs ereksiyon bozukluğu (iktidarsızlık) gelişimi riskini 6 kata yakın arttırıyor.

Araştırmanın ilk sonuçlarına göre, iktidarsızlık da erkeklerin koronavirüs enfeksiyonuna yakalanma riskini arttırıyor. İktidarsız erkeklerin COVID-19 olma riski, diğer hastalara kıyasla 5 kat fazla.

Araştırma, koronavirüs ile iktidarsızlık arasında karşılıklı bir etkileşim olduğunu gösteriyor.

 

Koronavirüs nedeniyle iktidarsızlık geçici mi, kalıcı mı?
Araştırmaya göre koronavirüs nedeniyle gelişen iktidarsızlık sıkıntısı kısa dönemli de uzun dönemli de olabiliyor.

Dr. Jannini, “İmkanı olan erkekler, koronavirüs aşısını yaptırmalı. Bu çalışma, maske takmanın önemini bir kez daha gösteriyor. İktidarsızlık sorunu yaşamak istemiyorsanız, maske takmalısınız!” diye konuştu.

Yorumlar