Anasayfa /  Sağlık

Koronavirüs çocuklara nasıl anlatılmalı? İşte ebeveynlere öneriler...

Gıda Aydınlatma Platformu, çocuklara koronavirüsünü nasıl anlatmamız gerektiğine dair önerilerde bulundu.

Abone ol
Abone ol 26 Mart 2020 12:07

Gıda ve sağlık alanındaki bilgi kirliğinin ortadan kaldırılması amacıyla kurulmuş olan Gıda Aydınlatma Platformu, çocukların koronavirüs konusunda yanlış bilgilerden korunması adına yapılması gerekenleri aktardı.

Platformun internet sitesinde yayınlanan yazıda Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF tarafından yapılan önerilere değinildi.

Çocuklara konuyla ilgili açık sorular sorulması ve çocukların sorularına cevap verirken dürüst olunması gerektiği belirtilen yazıda, çocukların güvensizlik duymaması, kendilerini ve arkadaşlarını koruması, arkadaşlarını damgalamaması için yapılması gerekenler yazıldı.

Yazıda şunlara değinildi:

 

1. Açık sorular sorun ve dinleyin!..

Koronavirüs ile ilgili konuşurken çocuklarınızın kendini güvende hissedecekleri bir ortam yaratın. Ardından çocuklarını dinleyin. Konu ile ilgili ne biliyorlar. Endişeleri neler? Anlamaya çalışın.. Temel hijyen kuralları ile kendilerini nasıl koruyabileceklerini onlara açıklayın

2. Dürüst olun!..

Gerçeği anlamalarına yardımcı olacak bir yaklaşım sergileyin!.. Gerçeği bilmek çocuklarımızın da hakkıdır. Onların anlayabileceği bir dilde doğrudan anlatın. Sordukları soruların cevabını bilmiyorsanız saklamayın.. Yanıtlarını birlikte arayın. Tabii ki güvenilir kaynaklardan. Sağlık Bakanlığı, UNICEF, Dünya sağlık Örgütü gibi..

3. Kendilerini ve arkadaşlarını nasıl koruyabileceklerini öğretin!..

El yıkamanın önemli tekrar tekrar anlatmaktan asla vazgeçmeyin. Elleriyle yüzlerine dokunmamaları gerektiğini hatırlatın tekrarlayın.. Hapşırma ya da öksürme esnasında ağız ve burunlarını nasıl kol içine kapatacaklarını öğretin. Ateş öksürük soğuk algınlığı belirtisi olan kişilerden uzak durmaları gerektiğini, eğer kendilerini hasta gibi hissederlerse mutlaka hemen size bildirmeleri gerektiğini söyleyin.

4.Güven duygusu yaratın!..

Çocuklar doğru ve yanlış bilgiyi ayırt edemeyebilir.ve bu doğal olarak onlarda stres yaratır. Onlara rahatlamaları için oyun oynama fırsatı verin. Hatta el yıkama, diş fırçalama, yüz yıkama gibi aktiviteleri oyun haline çevirebilirsiniz. Eğer çocuğunuz kendini iyi hissetmiyorsa evde ya da hastanede bakılması gerektiğini bunun hem kendisi hem de arkadaşları için daha güvenli olduğunu söyleyin.

5.Damgalanma veya damgalama durumu var mı kontrol edin!..

Koronavirüsün insanın nereden geldiğiyle, cinsiyetiyle diliyle görünümüyle hiç bir ilgisi olmadığını anlatın. Okullarında, çevrelerinde, kendileri, arkadaşları ve hatta kardeşleri bu konu ile ilgili bir zorbalık görüyorsa mutlaka ve derhal sizinle ve güvendikleri bir yetişkin ile paylaşmalarını isteyin.

6. İyilik yapan insanları anlatın!..

Bu virüsler mücadelemizde yalnız olmadığımızı, bizim iyiliğimiz için çalışan doktor, hemşire ve bilim insanları olduğunu onlara mutlaka söyleyin. Bu onların içini rahatlatacak, kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlayacaktır.

7.Kendinize de dikkat edin!..

Siz iyi olursanız çocuklarınız da iyi olur. Gelen haberler karşısındaki tepkiniz çocuklarınızı da etkileyecektir. Dolayısıyla sakin ve kontrollü kalırsanız bu onlara da iyi gelir. Eğer endişeniz varsa güvendiğiniz kişilerle konuşun.

8.Konuşmayı dikkatli ve güvenli bir şekilde sonlandırın!

Konuşmanız biterken onun vücut diline, ses tonuna ve soluk alıp vermesine bakarak, hala endişeli olup olmadığını kontrol edin. Her zaman onunla konuşmaya istekli ve yanında olduğunuzu hatırlarsın.

Kaynak: Gidahatti.com

Yorumlar