Anasayfa /  Foto Galeri

Koronavirüs aşısı olanlar da maske takmaya devam edecek mi?

Dünya genelinde 1.5 milyondan fazla insanın ölümüne neden olan koronavirüste aşılama süreci başladı. Normal hayata ne zaman dönüleceği merak edilirken bilim insanlarından kötü haber geldi. Koronavirüs aşısı olan insanların maske takmaya devam etmesi gerektiği belirtildi.

Koronavirüs aşısı olanlar da maske takmaya devam edecek mi? - Sayfa 1

ABD’li bilim insanları, yeni tip corona virüs aşılarının şiddetli Covid-19 hastalığına karşı oldukça koruyucu olduğunu, ancak klinik denemelerde asemptomatik yayılmaya ilişkin testler yapılmadığı için aşının toplumdaki bulaş oranını ne kadar azaltabileceğinin net olmadığını vurguladı. Yani sonuçlar, aşılanan bazı insanların semptom geliştirmeden enfekte olma ıve bu kisilerin daha sonra virüsü sessizce bulaştırabilme olasılığına açık kapı bırakıyor. Bununla birlikte araştırmacılar, corona virüsün giriş kapılarında biri olan burundaki viral yükün kas içi enjeksiyonlarla tamamen önelemenin mümkün olmayabileceğini ifade ederek, aşı olan insanların maske takmaya devam etmesi gerektiğini belirtti.

Koronavirüs aşısı olanlar da maske takmaya devam edecek mi? - Sayfa 2

İNSANLAR AŞI OLDUKTAN SONRA HALA VİRÜS BULAŞTIRABİLİR
ABD’de yer alan Stanford Üniversitesi'nden bulaşıcı hastalıklar uzmanı doktor Michal Tal, "Pek çok insan aşı olduktan sonra artık maske takmak zorunda kalmayacaklarını düşünüyor. Ancak bu doğru değil. Aşılanan insanlar hala bulaşıcı olabilirler ve maske takmak onlar için kritik” ifadelerini kullandı.

Koronavirüs aşısı olanlar da maske takmaya devam edecek mi? - Sayfa 3

VİRÜSÜN ANA GİRİŞ YOLLARINDAN BİRİ BURUN
Covid-19’da dahil dahil çoğu solunum yolu enfeksiyonunda, burun virüsün ana giriş kapısını oluşturuyor. Burada hızla çoğalan virüsler bağışıklık sistemini sarsarak burnu, ağzı, akciğerleri ve mideyi kaplayan nemli dokuya (mukoza) özgü bir tür antikor üretiyor. Aynı kişi virüse ikinci kez maruz kaldığında ise, virüsü hatırlayan antikorlar virüsü vücudun başka bir yerinde tutunma şansısını etkisiz hale getirebiliyor.

Koronavirüs aşısı olanlar da maske takmaya devam edecek mi? - Sayfa 4

AŞILARIN BURUNDAKİ VİRAL YÜKE ETKİSİ BELİRSİZ
Corona virüs aşıları ise tam tersine kasların derinliklerine enjekte ediliyor ve hızla kana karışıyor. Bu antikorlardan bazıları burundaki mukozaya ulaşıyor, ancak antikor havuzunun ne kadarının veya ne kadar çabuk harekete geçirilebileceği net olarak bilinmiyor. Doktor Tal, bu durumda, virüslerin burunda konumlanabileceğini ve hapşırma ve nefes yoluyla başlarını enfekte edebileceğini belirtti.