Anasayfa /  Sağlık

Koronavirüs aşı denemeleri maymunlarda bağışıklık gösterdi

Bilim camiasından çok önemli bir haber geldi. COVID-19 hastalığını geçiren ve hazırlık aşamasındaki aşıların verildiği maymunlar, SARS-CoV-2’ye karşı bağışıklık geliştirdi.

Abone ol
Abone ol 24 Mayıs 2020 20:52

Bağışıklığın ne kadar süreyle koruma sağladığını veya insanlarda da sürecin aynı şekilde olup olmayacağını bilmesek de bu gelişme virüsle ilgili en kötü senaryoların ihtimalini azalttı. Aynı zamanda aşıya yönelik ümitleri de arttırdı.

Bağışıklık sistemimiz, yendiği düşmanlara ait bilgileri saklar. Çoğu virüs için, enfeksiyon sırasında ortaya çıkan antikor kalıntıları tekrar virüsle karşılaştığımızda bağışıklık sistemimizin hastalıkla daha kolay savaşmasını sağlar. Bu nedenle, yeni bir enfeksiyon söz konusu olduğunda hastalığı geçirenlerde bağışıklık ortaya çıkıp çıkmadığını ve eğer bağışıklık oluyorsa bunun ne kadar sürdüğünü belirlemek çok önemlidir. Her şeyden öte, hastalığı geçirmek bağışıklık kazandırmıyorsa, bu hastalığa karşı aşır üretmek çok daha zordur.

 

Enfeksiyon geçiren hayvanlarda bağışıklık oluştu!
COVID-19’u geçiren kişiler tekrar virüsle karşılaşarak bağışıklıklarını test ettirmek istemediğinden, araştırmalar hayvanlara yöneldi. Harvard Üniversitesi’nden Prof. Dan Barouch ve ekibi 9 makak maymununa SARS-CoV-2 virüsü verdi ve hayvanları takip etti.

Araştırma sonuçları Science dergisinde yayınlandı.

Çalışmada 3 farklı virüs dozu kullanıldı. Tüm maymunlardaki virüs yükü 2. günde, benzer bir seviyede maksimuma ulaştı. Daha sonra ise düşüşe geçen virüs sayısı, 21 – 28. gün arasında tespit edilemeyecek kadar düştü. Maymunlar bu süreçte ciddi hastalıklar geçirdi, zatürree ve bazı organlarında inflamasyon meydana geldi. Hiçbir maymun solunum yetmezliği durumuna gelmedi ve maymunların tamamı COVID-19’u ağır geçiren insanlara göre daha kolay iyileşti.

Maymunlarda aşı araştırması
Bağışıklığın aşı tarafından sağlanması en iyi senaryo. Aynı araştırma ekibi, aşıların maymunlarda nasıl reaksiyona yol açtığını gösteren başka bir makaleyi yine Science dergisinde yayınladı. Ekip SARS-CoV-2’nin hücreleri istila etmekte kullandığı etkisinde benzer bir etki gösteren 6 DNA aşısı geliştirdi.

Bu aşılar 25 maymuna uygulandı. 6 hafta sonra yapılmayan 10 maymuna ve aşı yapılan maymunlara virüs verildi. Aşı yapılan maymunlardan 8 tanesinde tespit edilebilir düzeyde virüs RNA’sına rastlanmadı. Diğer aşı yapılan maymunlarda ise aşı yapılmayanlara kıyasla çok daha az virüs RNA’sı tespit edildi.

Araştırmacılar belirli aşıların uygulandığı maymunların vücudundaki virüs seviyesinin, aşı yapılmayanlara kıyasla daha düşük olduğunu belirledi. Diğer aşı türleri ise burun bölgesinde değil, ancak akciğerlerde daha düşük virüs seviyesi ile ilişkilendirildi. Elde edilen veriler, alt solunum yolu enfeksiyonlarını önlemenin, üst solunum yolu enfeksiyonlarını önlemeye göre daha kolay olacağını gösterdi.

Hayvanlarda ümit verici sonuç alınan birçok potansiyel aşı, insanlarda başarısız oluyor. Klinik deneyler bu yüzden uzun sürüyor. Ancak genetik olarak insanlarla daha yakın olan primatlardan alınan sonuçlar, diğer hayvanlarla yapılan çalışmalardan daha önemli sonuçlar veriyor.

 

Yorumlar