Anasayfa /  Yaşam

Korona günlerinde en çok sorulan soru kolonya orucu bozarmı? Diyanetten açıklama

Türkiye koronavirüsn gölgesinde mübarek ramazan ayını karşıladı. Vatandaşlar arasında koronavirüsten korunmak için sık sık kullanılan kolonyanın orucu bozup bozmadığı ise en çok merak edilen konulardan biri oldu. Bu konu ile igili diyanet açıklama yaptı. İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 24 Nisan 2020 13:41

Türkiye koronavirüsn gölgesinde mübarek ramazan ayını karşıladı. Vatandaşlar arasında koronavirüsten korunmak için sık sık kullanılan kolonyanın orucu bozup bozmadığı ise en çok merak edilen konulardan biri oldu. Bu konu ile igili diyanet açıklama yaptı. İşte detaylar...

Ramazan ayı, geride bıraktığımız gece kalkılan sahurla başladı. Türkiye, bu sene tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgını dolayısıyla öncekilerden çok farklı bir ramazan geçiriyor.

Pide kuyrukları, teravih namazları, toplu iftarlar... Kısacası koronavirüs salgını dolayısıyla toplu halde bulunulan hiçbir etkinliğe izin verilmezken akıllara ise koronasavar olarak bilinen kolonya ve dezenfektanın oruçluyken kullanımı geliyor.

KOLANYA ORUCU BOZAR MI?

Oruç tutanların deodorant, parfüm veya kolonya kullanmaları, bunları koklamaları caizdir. Bunlar yemek ve içmek sınıfına dâhil olmadığı için orucu bozmazlar.

Ağız kokusunu önlemek için ağız spreyi kullanmak veya sakız çiğnemek oruca zarar verir mi?

Ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu itibarla, ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz.

Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar dikkat edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınmak mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 395, 396). Öte yandan, hangi sakızın orucu bozmayan türden olduğu bilinemeyeceğinden oruçlu iken sakız çiğnemekten sakınılmalıdır.

Parfüm orucu bozar m?

İslam’ın şartlarından birisi olan ve İslam âleminde rahmet, mağfiret ve bağışlanma ayı olan mübarek Ramazan ayının girmesiyle birlikte orucunu zedelememek ve zarar vermeden tutmak isteyen Müslümanlar orucu bozan ve bozmayan durumların neler olduğunu araştırmaya başladı. 2020 ramazan ayını karşılamamıza kısa bir süre kala vatandaşların da orucu bozan durumlarla ilgili araştırmaları hızlandırarak yoğunlaştırdı. En fazla araştırılan konulardan birisi de oruçluyken parfüm kullanmanın orucu bozup bozmadığı oluşturuyor. Peki, Parfüm ve kolonya kullanmak orucu bozar mı? İşte, Diyanet İşleri Başkanlığının o soru ile ilgili vermiş olduğu yanıt.

Oruçluyken parfüm kullanmak orucu bozar mı?

Ramazan ayında oruç tutma vazifelerini yerine getiren kişilerin deodorant, parfüm ve kolonya kullanmaları bunları koklamaları caizdir.

Bunlar gibi kokuların yemek ve içmek sınıfına dâhil olmaması yani gıdalanma ve beslenme unsurları olarak görülmemesinden dolayı kullanılması halinde de orucu bozmazlar. Oruçlu kimselerin üzerinde bunlardan herhangi birisi sürdükten sonra, o kokuların etkisi hala devam ederken dahi namaz kılmanızda da herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

 

Yorumlar