Anasayfa /  Dünya

Korkutan koronavirüs raporundan şok edici bilgi : Koronavirüs salgını çok önceden başlamış!

Korkutan koronavirüs raporundan şok edici bilgi ortaya çıktı! Dünyayı pençesine koronaviriüsü dünya gündeminde konuşulmaya devam ediyor. Peki bu koronaviriüsü salgın ne zaman başladı? Yeni yayınlanan bir rapora göre, kayda geçen en eski SARS-CoV-2 (yeni koronavirüs) vakası 17 Kasım 2019 tarihine kadar takip edilebiliyor. Yani Koronavirüs salgını çok önceden başlamış!

Abone ol
Abone ol 23 Mart 2020 21:21

Korkutan koronavirüs raporundan şok edici bilgi : Koronavirüs salgını çok önceden başlamış!

Koronavirüs son dönemde en önemli gündem maddesi. Peki bu salgın ne zaman başladı? Yeni yayınlanan bir rapora göre, kayda geçen en eski SARS-CoV-2 (yeni koronavirüs) vakası 17 Kasım 2019 tarihine kadar takip edilebiliyor.

Bu, doktor ve sağlık yetkililerin yeni bir virüsle mücadele ettiğini anlamasından haftalar öncesi demek.

Çin devletinin verilerine erişimi olan South China Morning Post (SCMP) gazetesine göre raporlanan ilk COVID-19 vakası, Çin’in Hubei eyaletinden 55 yaşındaki birine ait. Ancak bu kişinin halen “sıfırıncı hasta”, yani virüsün hayvandan (pangolin veya yarasa) ilk geçtiği ve hasta ettiği insan olup olmadığı net değil. SCMP, bundan daha eski raporlanmış vakalar olabileceği görüşünde.

 

Veriler aynı zamanda 5’i kadın 4’ü erkek olmak üzere Kasım 2019’da en az 9 vaka raporlandığını gösteriyor.

 

Önceki veriler, kayda geçen ilk COVID-19 vakasının Hubei eyaletinin başkenti Wuhan’da yaşayan bir erkeğe ait olduğunu ve 1 Aralık 2019 tarihli olduğunu gösteriyordu. Buna ilişkin veriler The Lancet adlı tıbbi bilimsel dergide yayınlanmıştı.

Ancak yeni veriler, bu tarihi en az 2 hafta geriye çekiyor.

Konuşan doktorlar susturuldu

Doktorların, daha önce rastlanmamış yeni bir virüsün neden olduğu bazı gizemli bazı zatürree vakalarını fark etmesi Aralık oldu. Çin Hastalık Koruma ve Önleme Merkezi araştırmacıları Ocak 2020’de bir makale yayınlayarak, 21 Aralık 2019’da “sebebi bilinmeyen bir zatürree” bir grup hastayı tanımladıklarını duyurmuştu.

Aralık ayının büyük bir bölümünde, Çin’deki çok sayıda doktor potansiyel yeni hastalık hakkında dikkat çekmek istemiş, ancak bu çabalar bastırılmıştı.

Hastalık hakkında bilgi veren doktor, hastalıktan yaşamını yitirdi!

Wuhan’da yaşayan Dr. Li Wenliang adında bir Oftamoloji Uzmanı, Aralık ayı sonuna doğru bir Whatsapp grubu aracılığı ile bu yeni enfeksiyon konusunda meslektaşlarını bilgilendirmeye çalıştı. Bunun üzerine Ocak ayında Çin’deki sağlık otoriteleri kendisini çağırarak bazı sorular sordu, daha sonra polis tarafından “yanlış söylentiler yaymak” nedeniyle gözaltına alındı.

Hastaları kurtarmak isterken koronavirüs enfeksiyonu bulaşan Dr. Li, 7 Şubat 2020 tarihinde yaşamını yitirdi.

Dünya Sağlık Örgütü ise Wuhan şehrinde bilinmeyen bir sebepten ortaya çıkan gizemli zatürree vakaları konusunda ilk kez 31 Ocak’ta bilgilendirildi. Salgın ulusal ve uluslararası sağlık otoritelerince resmi olarak tanındıktan sonra, Çin virüsün yayılmasını önlemek için kapsamlı bir çalışma başlattı.

Buna karşın Çin dışındaki vakaların sayısı Çin’deki vaka sayısını aşmış durumda. Avrupa şu anda pandeminin merkezi olarak ifade ediliyor.

Kaynak: www.gidahatti.com

Yorumlar