Anasayfa /  Güncel

Kış saati uygulaması neden kaldırıldı? Saatler ne zaman geri alınacak?

Dünya çapında, 29 Ekim Pazar günü itibarıyla saatler, kış saati uygulamasına geçilerek 1 saat geri alındı. Yaz ve kış saati uygulamaları, gün ışığından daha fazla faydalanmayı amaçlayarak düzenleniyor ancak Türkiye'de 2016'dan beri bu uygulama kullanılmıyor. İşte kış saati uygulamasıyla ilgili merak edilenler...

Abone ol
Abone ol 13 Aralık 2023 19:21

Çoğu ülkede devam eden yaz ve kış saati uygulamaları, saatlerin otomatik olarak 1 saat ileri veya geri alınmasıyla gerçekleşir. Dünya çapında, 29 Ekim Pazar günü saatler geri alınarak kış saati uygulamasına geçilirken, Türkiye'de kış saati uygulamasının ne zaman ve neden kaldırıldığı konusu gündeme geldi. Türkiye'de, 2016'dan itibaren kış saati uygulaması kullanılmıyor. İşte 2023 Türkiye'de kış saati uygulamasına dair detaylar...

YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?

Yaz saati uygulaması, bir ülkede veya bölgede gün ışığından daha fazla faydalanmak amacıyla, saatlerin periyodik olarak belirli bir şekilde değiştirilmesidir; sabahları daha az, öğleden sonra daha fazla ışık almak için yapılan bir uygulamadır.

YAZ SAATİ UYGULAMASI NE ZAMAN BAŞLADI?

Yaz saati uygulaması genellikle ilkbahar başlangıcında saatleri bir saat ileri alarak başlar ve sonbaharda bir saat geri alınarak sona erer.

Bu uygulama ilk olarak 1895'te Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson tarafından önerildi. Ardından birçok ülke bu uygulamayı benimsedi, ancak farklı ülkeler arasında farklılık gösterdi.

Türkiye'de yaz saati uygulaması, gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 26 Mart 2016'dan itibaren bütün yurtta saatlerin bir saat ileri alınması şeklinde başladı ve yıl boyunca sürdürülmesi kararlaştırıldı. Ancak, 2016 yılından itibaren Türkiye'de kış saati uygulaması kullanılmıyor; 8 Eylül 2016 tarihli 29825 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ve yürürlüğe giren 7 Eylül 2016 tarihli 2016/9154 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesiyle yaz saati kalıcı hale getirildi.

 

Yorumlar