Anasayfa /  Foto Galeri

Kilo veremiyor musunuz? İşte buna neden olabilecek 10 kötü alışkanlık

Kilo vermeye karar verdiniz, sağlık bir diyet planınız var. Fakat kilo veremiyorsunuz bir türlü... Buna neden olabilecek 10 kötü alışkanlık var bu alışkanlıklarınıza dikkat ettiğinizde kilo vermeniz kolaylaşabilir ya da mevcut kilonuzu koruyabilirsiniz. İşte detaylar...

Kilo veremiyor musunuz? İşte buna neden olabilecek 10 kötü alışkanlık - Sayfa 1

Kilo vermek için hayatınızda küçük değişiklikler yaparak büyük etkiler yaratabilirsiniz. Kilo vermek sabır gerektiren uzun bir iş. Ancak günlük olarak bazı alışkanlıklarınıza dikkat ettiğinizde kilo vermeniz kolaylaşabilir ya da mevcut kilonuzu koruyabilirsiniz. Kilo vermek için çeşitli şok ve sağlıksız diyetler deneme yerine her gün düzenli olarak bu alışkanlıklara dikkat etmeniz ince bir bedene sahip olmanızı sağlar. Kilo verdiren günlük alışkanlıklar nelerdir? İşte detaylar...

Kilo veremiyor musunuz? İşte buna neden olabilecek 10 kötü alışkanlık - Sayfa 2

1.Alışkanlıklarınızı ‘kötü’ olarak adlandırmanın bu süreçte pek yararı olmayabilir.

Ele almak istediğimiz ilk alışkanlık yeme davranışlarınızı tanımlamak için kullandığınız dil hakkındadır. “Kötü” kelimesini ortadan kaldırarak ve kendinize çok yüklenmeyerek bile birçok yükten kurtulmuş olursunuz aslında. Çeşitli çalışmalarca kanıtlanan bir görüş vardır ki o da; davranışları yargılamanın kilo vermeyi engelleyici bir rol oynadığı. Kendinizden ve davranışlarınızdan utanmanın size yarardan çok zararının olduğunu söyleyebiliriz, beslenme uzmanları da aynen bu görüşe uygun bir şekilde; davranışları yargılamadan ele almak için eğitilmişlerdir.

Kilo veremiyor musunuz? İşte buna neden olabilecek 10 kötü alışkanlık - Sayfa 3

2. Yemek hazırlarken aldığınız kalorileri görmezden gelmeyin.

Yemek yapmayı çok seven biriyseniz, hazırlama sürecinde aldığınız kalorileri de hesaba katmalısınız. Fıstık ezmesinden çıkarttığınız kaşığı yaladığınızda, kurabiye hamurunuzun bir ya da iki kez tadına baktığınızda, yemek hazırlama esnasında sizi cezbeden kokulardan dolayı yemekten biraz atıştırdığınızda günlük planınıza ek olarak aldığınız kaloriler de artmakta. Buna dikkat etmek için belki de yemek hazırladığınız tezgaha su dolu bir bardak koyarak hem hazırlama esnasında kullandığınız mutfak gereçlerinizi temiz tutmuş, hem de kendinizi alınacak ekstra kalorilerden uzak tutmuş olursunuz. Bu yöntemle birlikte aynı zamanda yemek hazırlama esnasında sakız çiğneyerek aşırı tadım yapmayı önleyebilirsiniz.

Kilo veremiyor musunuz? İşte buna neden olabilecek 10 kötü alışkanlık - Sayfa 4

3. Mutfağınızın ve buzdolabınızın düzenini değiştirmek iyi bir başlangıç olabilir.

İlk davranışı değiştirdikten sonra başlayabileceğiniz en iyi nokta mutfaktır, ne de olsa yediğiniz her şey midenizden olduğu gibi oradan da mutlaka geçiyor. Biraz mutfak düzeninize bakalım; mesela tezgahınızda sağlıksız atıştırmalar bulunduruyor musunuz ya da şekerli içeceklerinizi, bol yağlı tatlılarınızı buzdolabınızın en ulaşılabilir raflarında mı saklıyorsunuz? Yapılan araştırmalarda yiyecek saklama alışkanlıklarınızın sizi sağlıksız yemeye teşvik edebileceği ortaya çıkmıştır. Peki bu durumu değiştirebilmek için ne yapabilirsiniz? Sağlıksız ve kalorili yiyecekleri tezgahınızdan uzaklaştırıp dolaplarızın en ücra köşelerinde bulundurabilirsiniz ya da tezgahınızdaki kurabiye kavanozunu meyve kasesiyle değişebilirsiniz. Bununla birlikte de tam bir buzdolabı düzenlemesine gidip, buzdolabını açtığınızda karşınıza besleyici ve sağlıklı yiyeceklerin çıkmasını sağlayabilirsiniz.