Anasayfa /  Dünya

Kıbrıs müzakereleri ve ekonomi Çin ve Rum Yönetimi arasında görüşüldü

Kıbrıs müzakereleri ve ekonomi Çin ve Rum Yönetimi arasında görüşüldü

Abone ol
Abone ol 21 Ocak 2016 13:42

Kıbrıs sorunu ve ekonomi, Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) Başkanı Averof Neophytou başkanlığında bir heyetle, Çin Ulusal Kalkınma ve Reformlar Bakan Yardımcısı Ning Jizhe başkanlığındaki heyet arasında yapılan görüşmede ele alınan ana konular oldu.

Görüşmeden sonra açıklamalarda bulunan Neophytou, Jizhe’ye zor çabalardan sonra ekonomik krizden çıkılmakta olduğunu, aynı zamanda ülkenin yeniden birleştirilmesi için müzakereler yoluyla verilen ulusal mücadeleyi anlattığını söyledi.

Averof Neophytou, Ning Jizhe’ye, Çin Hükümetinin Kıbrıs Cumhuriyeti’ne desteği ve Kıbrıs’ta Çin yatırımları için teşekkür ettiğini bildirdi, Kıbrıs’ın Tek-Çin politikasına destekteki kesin duruşundan ve Çin’in tek ve bölünmez Kıbrıs politikasına desteğinden söz etti.

Çin Ulusal Kalkınma ve Reformlar Bakan Yardımcısı Ning Jizhe de konuşmasında, DİSİ’ye davetinden dolayı teşekkür etti ve görüşmelerinde iki ülkenin ortak yararına olan konuların ele alındığını belirtti.

Jizhe, her iki ülkedeki ve Avrupa’daki ekonomik durumun ele alındığını, Kıbrıs’ın krizden çıkmasının önemli bir gelişme olduğunu kaydetti.

Çin’in %6,9’luk büyümesiyle ilgili olarak da Ning Jizhe, her iki ülkede iktidarda olan partilerin ekonomik durumlarını geliştirmeyi başardıklarını vurguladı.

Ortak arzu ve hedefler temelinde ekonomik, ticari ve yatırım sektörlerinde Kıbrıs-Çin işbirliğinden de söz eden Jizhe, Çin’in Kıbrıs’ta faaliyette olan girişimlerini ve Kıbrıs şirketlerinin Çin’deki faaliyetlerini anlattı.

Ninh Jizhe, Kıbrıs hükümetlerinin her zaman Tek Çin Politikası’nı desteklediklerini, öte yandan Çin Komünist Partisi ve Çin hükümetlerinin her zaman tek Kıbrıs ve ülkenin barış içinde yeniden birleştirilmesi politikasını desteklediklerini kaydetti.

Yorumlar