Anasayfa /  Magazin

Karsu Dönmez kimdir, kaç yaşında, nereli? Karsu Dönmez ne iş yapıyor?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ilde yıkıma sebep olan depremler de 16 akrabasını kaybeden Hollandalı Türk şarkıcı-şarkı yazarı ve piyanist Karsu Dönmez, Hollanda'da büyük bir yardım kampanyası düzenleyerek depremzede ailelere yardım etmişti. Peki Karsu Dönmez kimdir? İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 07 Mart 2023 19:00

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ilde yıkıma sebep olan depremler de 16 akrabasını kaybeden Hollandalı Türk şarkıcı-şarkı yazarı ve piyanist Karsu Dönmez, Hollanda'da büyük bir yardım kampanyası düzenleyerek depremzede ailelere yardım etmişti. Peki Karsu Dönmez kimdir? İşte detaylar...

Karsu Dönmez, 19 Nisan 1990 tarihinde Hollanda'nın Amsterdam şehrinde Hatay'ın Karsu köyünden göç eden Türk kökenli anne Birgül ve baba Alpaslan Dönmez'in iki kızlarından biri olarak doğdu.

8 yaşındayken televizyonda izlediği piyanoyu çalmaya karar verdi. Ailesi önce ona Karsu'ya bir piyano kiraladı. Çok sevdiğini anlayınca ailesi biriktirdikleri parayla ona bir piyano satın aldı. Karsu, Hollanda'daki Amerikan Büyükelçiliği'nin verdiği bir burs ile Amerika'ya gitti ve Rhode Island Üniversitesi'nde şan eğitimini tamamladı.

Karsu, aktif müzik hayatına 16 yaşındayken babasının sahibi olduğu, Amsterdam'daki Kilim Restoran'ın müşterilerine piyano çalarak adım attı. Burada müşterilerin dikkatini çeken Karsu, ilgiyle karşılandı ve onu dinlemeye gelenlerin sayısı yükseldi.

Bu durum sonucunda ailesi Karsu için bir salon tutmaya karar verdi. Bu şekilde onu dinlemek isteyenler için geniş bir mekânda konser vermiş olacaklardı. Fakat bu hesap Dönmez ailesinin düşündüğü gibi gitmedi. Karsu’yu izlemek isteyen insanların talebine, büyük bir konser verip konuyu kapatmak mümkün değildi. Bu konserin akabinde Karsu, dünyanın en önemli sahnelerinden ve organizasyonlarından teklifler gelmeye başladı. Kısa zaman içerisinde Concertgebouw’dan North Sea Jazz Festival’a ve hatta New York Carnegie Hall’a kadar önemli sahnelerde yer aldı.

Konserlerinde gözlerini kapatıp onun sesine kulak verdiklerinde, New Orleans’ta dev bir caz yıldızını dinlediğini zannettiklerini söyleyenler oldu.

Karsu, Türkiye'deki çalışmalarına 2011 sonbaharında, plak şirketi, etkinlik ve menajerlik ajansı olan "Y Kültür Sanat" ile anlaşma sağlayarak odaklandı. "Y Kültür Sanat" etiketiyle birinci stüdyo albümü Confession'ı (2012) ve Colors'ı (2015) Türkiye'de çıkardı. Bu iki albümde yer alan şarkıların neredeyse hepsinin söz ve müziğini Karsu üstlendi.

Türkiye medyası, Karsu'ya ilk kez 2012 yılında Güneri Civaoğlu'nun sunduğu Şeffaf Oda isimli programda yer verdi. Bu program sayesinde farklı bir kitleye sahip oldu. Karsu, İstanbul Zorlu Center PSM, Ankara Caz Festivali, Alanya Caz Festivali ve Akbank Caz Festivali gibi organizasyonlarda birden fazla konser verdi. 2014-2015 seneleri arasında From New York to Istanbul adında bir dünya turnesine çıktı. 2018 senesinde, Karsu Plays Atlantic Records adlı projesiyle 40'tan fazla salonda sahne aldı.

Bu konserlerde, dünyaca ünlü Atlantic Records plak şirketinin kurucusu Ahmet Ertegün'ün yaşam hikâyesi anlatıldı hem de Atlantic Records'dan çıkan hitler Karsu dokunuşuyla tekrardan yorumlandı. Karsu bu proje ile, Ertegün'ün yolculuğunu, Atlantic Records'dan çıkan şarkılarla sahneye beraber taşıdı.

Karsu, 2018'in Mayıs ayında bu konseri ilk defa Türkçe olarak Zorlu PSM'de sahneledi. Karsu Plays Atlantic Records turu, Londra Cadogan Hall'da bitti.

Sanatçı, üç sene çalışarak hazırladığı ve kendi ismini verdiği Karsu isimli dördüncü albümünü 10 Ekim 2019'da yayınladı. 

KAZANDIĞI ÖDÜLLER

Edison Ödülü, 2016 Edison Jazz Dinleyici Ödülü
HOTİAD Yılın Başarı Ödülleri, 2015 Yılın Kültür ve Sanat Ödülü
Plattino Ödülleri, 2013 Müzik Ödülü
Albümleri

2010 - Live aan 't IJ - canlı kayıtlardan oluşan albümü
2012 - Confession - ilk stüdyo albümü
2015 - Colors - stüdyo albümü
2019 - Karsu - stüdyo albümü
Canlı albümleri

2018 - Play My Strings (Live at the Royal Concertgebouw)
Single'ları

2014 - "Raise Our Hands"
2018 - "Jest Oldu"
2018 - "Paint It Black"
2018 - "Play My Strings" - Kraliyet Konser Salonu kayıtları albümü
2018 - "A Change Is Gonna Come"
2018 - "Esmerim Biçim Biçim"
2019 - "Itiraf"
2019 - "Sana Ne"
2019 - "Ben Yanındayım" (Çağrı Sinci ile)
2021 - Gülümse
2021 - Sonunda
2022 - Büyük

Yorumlar