Anasayfa /  Güncel

Karbon elyaf yöntemi nedir, nasıl yapılır? Karbon elyaf güvenilir mi?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ilde birden yıkıma sebep olan depremlerin ardından karbon elyaf yöntemi merak konusu oldu. Ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Depremde hayat kurtaran karbon elyaf yöntemini İstanbul'da uygulayacağız" dedi. İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 26 Şubat 2023 16:00

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ilde birden yıkıma sebep olan depremlerin ardından karbon elyaf yöntemi merak konusu oldu. Ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Depremde hayat kurtaran karbon elyaf yöntemini İstanbul'da uygulayacağız" dedi. İşte detaylar...

KARBON ELYAF YÖNTEMİ NEDİR?
Karbon elyaf, metallere göre gerilmeye karşı çok daha sağlam ve hafif bir malzeme. Yüzde 95’ten fazlası karbon atomlarından oluşan insan saçından daha ince filamentler halinde yapılıyor.

Uygulanacak malzeme 3000, 6000, 12000, 24000 gibi sayıda farklılık gösteren filamentten oluşan iplikler şeklinde üretiliyor.

Ardından bu iplikler dokunarak 1 mm’den daha ince kumaş durumuna getiriliyor.

Karbon fiberin yapısı, çelikten 5 kat daha hafif olmasına rağmen, gerilmeye karşı çelikten çok daha dayanıklı olarak biliniyor.

KARBON ELYAF GÜÇLENDİRME NE İŞE YARAR?
Karbon fiber güçlendirme, malzemelerin dayanıklılığını fazlalaştırmak için karbon fiber bantlarının veya elyaflarının kullanılmasıdır.

İplik yumuşaklığında olan lifler kolayca istenilen şekle getirilerek kolon, kiriş gibi uygulama yapılan yüzeylere epoksi reçinele beraber yapıştırılıyor. Bu yöntemin uygulandığı depreme dayanıksız binaların ayakta kaldığı ve ölümle sonuçlanan vakaların önlendiği dile getirildi.

KARBON FİBER GÜÇLENDİRME YÖNTEMLERİ NELERDİR?
1- Karbon fiber bantların betona sıkıştırılması: Bu yöntem, beton yapıların dayanıklılığını arttırmak amacıyla kullanılır. Karbon fiber bantlar, betona sıkıştırılarak yapıya entegre edilir ve bu şekilde beton yapının dayanıklılığı artar.

2- Karbon fiber elyaflarının kaynak yöntemi ile yapıya entegre edilmesi: Bu yöntem, metal yapıların dayanıklılığını arttırmak amacıyla kullanılır. Karbon fiber elyaflar, kaynak yöntemi ile yapıya entegre edilir ve bu şekilde metal yapının dayanıklılığı artar.

3- Karbon fiber bantların yapıya yapıştırılması: Bu yöntem, beton veya metal yapıların dayanıklılığını arttırmak amacıyla kullanılır. Karbon fiber bantlar, yapıya yapıştırılarak entegre edilir ve bu şekilde yapının dayanıklılığı artar.

4- Karbon fiber elyaflarının yapıya döşenmesi: Bu yöntem, beton veya metal yapıların dayanıklılığını arttırmak amacıyla kullanılır. Karbon fiber elyaflar, yapıya döşenerek entegre edilir ve bu şekilde yapının dayanıklılığı artar.

Bu yöntemlerden hangisinin kullanılacağı, yapının yapısı ve ihtiyacına göre farklılaşır.

KARBON ELYAF FİYATLARI NE KADAR?
Ülkemizde yeni yeni kullanılmaya başlanan karbon elyaf maliyetleri kullanım alanlarına göre değişiklik gösterebiliyor. Binanın yapısı ve yeri gibi faktörler fiyatı artırabiliyor. Karbon elyafın en büyük özelliği çelikten üç kat daha çok dayanıklı olmasıdır. Bununla beraber çelikten 4,5 kat daha hafif olması ile dikkat çeker. Çünkü bu kullanım alanında da büyük avantaj sağlıyor.

Yorumlar