Anasayfa /  Foto Galeri

Sofranızdan eksik etmeyeceksiniz! Kanser ve kalp ve çok sayıda hastalıkta etkili besin

Başta Malatya olmak üzere ülkemizin pek çok bölgesinde yetiştirilen kayısının faydalarını saymakla bitmiyor. Genellikle içerdiği lif özelliği nedeniyle hazımsızlık problemlerinde tavsiye edilen kayısının çekirdeği de bir mucize deposu olarak karşımıza çıkıyor. Uzm. Dyt. Başak Satar, kayısı çekirdeğinin kanser ve kalp hastalıklarına kadar çok sayıda hastalıkta etkili bir fonksiyonel besin olduğunu açıkladı.

Sofranızdan eksik etmeyeceksiniz! Kanser ve kalp ve  çok sayıda hastalıkta etkili besin - Sayfa 1

KANSERE KARŞI BİLE ETKİLİ OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI FAYDALARINI DUYUNCA SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYECEKSİNİZ

Ülkemizin pek çok bölgesinde yetiştirilen kayısının faydalarını saymakla bitmiyor. Genellikle içerdiği lif özelliği nedeniyle hazımsızlık problemlerinde tavsiye edilen kayısının çekirdeği de bir mucize deposu olarak karşımıza çıkıyor. Feride Fonksiyonel Yaşam Koordinatörü Uzm. Dyt. Başak Satar, kayısı çekirdeğinin kanser ve kalp hastalıklarına kadar çok sayıda hastalıkta etkili bir fonksiyonel besin olduğunu aktararak merak edilenleri paylaştı.

Sofranızdan eksik etmeyeceksiniz! Kanser ve kalp ve  çok sayıda hastalıkta etkili besin - Sayfa 2

Çok sayıda kişi tarafından sevilerek tüketilen kayısı, çeşitli sağlık problemlerinin tedavi sürecinde doğal bir yöntem olarak da sıklıkla tercih ediliyor. Zengin vitamin ve mineralleri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olan kayısı ve kayısı çekirdeği hakkında bilinmeyenleri aktaran Feride Fonksiyonel Yaşam Koordinatörü Uzman Dyt. Başak Satar, kayısı çekirdeğinin doğru miktar ve şekilde tüketildiğinde kanser ve kalp hastalıklarına karşı da vücudu desteklediğini belirtti.

Sofranızdan eksik etmeyeceksiniz! Kanser ve kalp ve  çok sayıda hastalıkta etkili besin - Sayfa 3

FONKSİYONEL BESLENME AÇISINDAN ÇOK FAYDALI

Kayısı meyvesinin turuncu renkli bir yaz meyvesi olmakta birlikte fonksiyonel beslenme açısından bir çok faydalı özellik taşıdığını belirten Uzm. Dyr. Başak Satar, “Kayısı, içerdiği glikoz, lif, protein, vitamin ve mineraller ile kayısının insan sağlığı için faydalı bir gıda olduğu bilinmektedir. Bunun yanında içerdiği fitokimyasal bileşim nedeniyle önemli bir antikanser, antioksidan etkiye sahiptir. Yüksek miktarda A ve C vitamini içeren ve fenolik maddeler bakımından da oldukça zengin olan kayısı, bir A vitamini ve beta karoten kaynağı olarak bilinmektedir. Kayısı meyvesi çağala (yeşil, olgunlaşmamış kayısı) döneminde yüksek oranda C vitamini içerirken bu vitamin olgunlaşma ile birlikte azalmaktadır.” dedi.

Sofranızdan eksik etmeyeceksiniz! Kanser ve kalp ve  çok sayıda hastalıkta etkili besin - Sayfa 4

“ÖNEMLİ BİR DİYET PROTEİNİ KAYNAĞI”

Fonksiyonel besinler arasında kayısı çekirdeğinin önemli bir besin olduğunu söyleyen Uzm. Dyt. Başak Satar, “Kayısı çekirdeği ise içeriğindeki polifenoller, streroller, karatenoid, çeşitli vitamin ve mineraller sayesinde fonksiyonel besin özelliği göstermektedir. Kayısı çekirdeği, yağ ve lifin yanı sıra önemli bir diyet proteini kaynağıdır. Kayısı çekirdeğinin protein içeriği % 14.1 ile % 45.3 arasında değişmektedir. Aynı zamanda 8 farklı çeşit esansiyel aminoasit içerdiği bilinmektedir.” ifadelerini kullandı.