Anasayfa /  Güncel

Kandilli Rasathanesi nedir? Kandilli Rasathanesi merkezi nerede?

6 Şubat tarihin de Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkıma sebep olan depremlerin ardından Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü merak konusu oldu. Peki Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ne iş yapar? İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 22 Şubat 2023 15:30

6 Şubat tarihin de Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkıma sebep olan depremlerin ardından Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü merak konusu oldu. Peki Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ne iş yapar? İşte detaylar...

Kandilli Rasathanesi 1868 senesinde Rasathane-i Amire adıyla hava tahminlerinin telgrafla diğer merkezlere iletilmesi amacıyla kuruldu. Bugün içinde deprem araştırma enstitüsünü barındıran rasathanede deprem mühendisliği, jeodezi gibi alanlarda çalışmalar yapılıyor.


Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, ülkemizde ki Boğaziçi Üniversitesi'ne bağlı bir eğitim kurumudur.

KANDİLLİ RASATHANESİ NEREDE?

Türk bilim tarihinin önemli kurumlarından biri olan Kandilli Rasathanesi, İstanbul'un Anadolu yakasındaki Üsküdar ilçesinde Kandilli Mahallesi'nde, Boğaz'a bakan bir tepenin üzerinde yer alır.

Kandilli Rasathanesi, 1868 senesinde Rasathane-i Amire adıyla kurulmuştur. Rasathanenin kuruluşu, Fransız hükûmeti tarafından diğer merkezlere hava tahminlerinin telgrafla iletilmesi için desteklenmiştir. Avrupa'dan satın alınan gözlem aletleri ile Pera'da 74 metre yüksekliğinde bir tepede kurulan rasathanenin birinci müdürü Aristide Coumbary'dir.


31 Mart Vakası'nın (12 Nisan 1909) yaşandığı sırada, Kandilli Rasathanesi tahrip edilmiş ve Maçka'ya taşınmıştır. Ardından, matematikçi ve din adamı Fatin Hoca (Gökmen) tarafından 1911 yılında hala mevcut olan yerine, yani Kandilli'ye taşınmıştır.

Kandilli Rasathanesi, 1982 senesine kadar Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak hizmet vermiştir. Ancak 1982 senesinde Boğaziçi Üniversitesine devredilmiştir. Ardından 28.03.1983 tarihinde kabul edilen 2809 sayılı yasayla birlikte, üniversitenin bünyesinde Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) adını almıştır. Enstitü, deprem mühendisliği, jeodezi, jeofizik gibi ana bilim dallarının yanı sıra astronomi, jeomanyetizma ve meteoroloji laboratuvarlarını da içerisinde barındırmaktadır.


KANDİLLİ RASATHANESİ VE DEPREM ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ'NÜN GÖREVİ NE?

Kandilli Rasathanesi gerçekleşen depremlerin şiddetini ve büyüklüğünü ölçüyor. Enstitü daha sonra bu ölçümleri yayınlar. Kandilli Rasathanesi'nde deprem mühendisliği, jeodezi, jeofizik anabilim dalları ve astronomi, jeomanyetizma, meteoroloji laboratuvarları bulunuyor.

Yorumlar