Anasayfa /  Dünya

Kanadalı şirketten büyük buluş ! Corona virüsü için...

Medicago, SARS-CoV-2 genini (COVID-19 hastalığına neden olan virüs) aldıktan 20 gün sonra koronavirüsün Virüs Benzeri Parçacığını (VLP) başarıyla ürettiklerini açıkladı.

Abone ol
Abone ol 16 Mart 2020 13:59

Merkezi Quebec'te bulunan bir biyofarmasötik şirketi olan Medicago, SARS-CoV-2 genini (COVID-19 hastalığına neden olan virüs) aldıktan 20 gün sonra koronavirüsün Virüs Benzeri Parçacığını (VLP) başarıyla ürettiklerini açıkladı.

VLP'nin üretimi, şimdi güvenlik ve etkinlik için klinik öncesi testlerden geçirilecek olan COVID-19 için bir aşı geliştirmenin ilk adımıdır. Bu tamamlandığında, Medicago Temmuz-Ağustos 2020 yılına kadar aşının insan denemelerini başlatmak için uygun Sağlık Kuruluşlarıyla görüşmeyi umuyor. 

 

Medicago, Ebola için bir aşı ve tedavi geliştirilmesine yardımcı olan Dr.Gary Kobinger başkanlığındaki Laval Üniversitesi'nin Bulaşıcı Hastalık Araştırma Merkezi ile işbirliği içinde SARS-CoV-2'ye karşı antikorlar geliştirmek için bir teknoloji platformunu kullanıyor. Bu SARS-CoV-2 antikorları potansiyel olarak virüsün bulaştığı insanları tedavi etmek için kullanılabilir. Bu araştırma kısmen Kanada Sağlık Araştırmaları Enstitüsü (CIHR) tarafından finanse edilmektedir.

Medicago, daha önce grip salgınının ilk müdahalesini yapabilme yeteneğini kanıtlamış, bitki tabanlı teknolojide liderdir. 2009 yılında, şirket sadece 19 gün içinde H1N1'e karşı araştırma sınıfı bir aşı adayı üretmiştir. 2012 yılında, Medicago, ABD Savunma Bakanlığı'nın bir parçası olan Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) için bir ay içinde 10 milyon doz tek değerlikli grip aşısı üretti. 2015 yılında, Medicago, ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı'nın bir parçası olan Biyomedikal Gelişmiş Araştırma ve Geliştirme Kurumu (BARDA) için hızla bir anti-Ebola monoklonal antikor kokteyli üretebileceğini gösterdi.
Dr. Bruce Clark, Medicago CEO'su: “COVID-19'daki ilk ilerlememizin hızı, bu küresel halk sağlığı tehdidine karşı aşı ve antikor çözümleri üretebilen bitki tabanlı platformumuzun kabiliyetine atfedilebilir. Geni elde ettikten sonraki 20 gün içinde bir aday aşı üretme yeteneği, kanıtlanmış teknolojimiz için kritik bir farklılaştırıcıdır. Bu teknoloji, COVID-19 ile potansiyel olarak mücadele etmek için benzeri görülmemiş bir hızda ölçeklendirmeyi mümkün kılıyor.” dedi. 

 

Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Profesörü ve Laval Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi Direktörü Dr. Gary Kobinger, “Laval Üniversitesi ve Medicago araştırma ekibi arasında kurulan işbirliği çabaları eşsiz antikorlar geliştirmede çok başarılı oldu RSV ve HMPV gibi bulaşıcı hastalıklara karşı ve bu deneyim bize SARS-CoV-2'ye karşı terapötik antikorların başarılı bir şekilde tanımlanmasında güven veriyor.” demiştir.
İnfluenzaya karşı aktif bağışıklama için mevsimsel rekombinant quadrivalent VLP aşısı olan Medicago'nun ilk ürünü, şu anda 25.000'den fazla hastayı içeren sağlam bir güvenlik ve etkinlik klinik programının tamamlanmasının ardından Health Canada tarafından incelenmektedir.

Kaynak: Kanadalı şirket Korona aşısında önemli ilerleme kaydetti

Yorumlar