Anasayfa /  Ekonomi

Kamu işçilerinin yeni maaşı ne olacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin kamu işçilerine yapılan zam için yarını işaret etti. Peki ikinci teklifi de kabul etmeyen kamu işçilerinin yeni maaşı ne olacak? İşte ayrıntılar..

Abone ol
Abone ol 04 Mayıs 2023 11:53

Kamu işçisine yapılacak zam oranı için görüşmeler devam ediyor.  Kara yolları, demir yolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, Milli Eğitim ve Milli Savunma bakanlıkları, hastaneler ve üniversitelerin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde süreç devam ediyor. Peki, kamu işçilerine zam ne zaman yapılacak, taban maaşlar ne kadar olacak? 


 

Kamu işçilerine ne zaman zam yapılacağı ve taban maaşların ne kadar olacağı sorgulanmaya devam ediyor. Kamuda çalışan 700 bin işçiye zam teklifiyle ilgili toplantılar sürmeye devam ederken, toplu sözleşmelerin yapılacağı tarihle ilgili Hak-İş tarafından açıklama yapıldı. Peki, kamu işçilerine zam ne zaman yapılacak, taban maaşlar ne kadar olacak? İşte kamuda 700 bin işçiye zam teklifinde son durum.

‘12 bin liranın biraz daha artırılacak sonuçlanmasını bekliyoruz’

İlk etapta devlet tarafından gelen teklif 11 bin liradan başladı, şu anda 12 bin lira seviyesine yükseldi. Nihai olarak bunun biraz daha artırılarak sonuçlandırılmasını bekliyoruz.

Burada ben yine 12 bin lira ile 15 bin TL arasında bir rakamla pazarlığın sonuçlanacağını düşünüyorum. 13 bin lira civarında bir taban ücret bağlanır diye düşünüyorum.

 ‘Memurların toplu sözleşme görüşmelerine örnek olacak’

Sosyal denge tazminatı adı altında verilen tutar ödemelerinin daha da yükseltilmesi talepleri vardı. Bu taleplerin yerine getirileceğini düşünüyoruz. 1 Ağustos’ta memurların toplu sözleşme görüşmeleri olacak.

700 bin kamu işçisine yönelik toplu sözleşme görülmeleri diğer toplu sözleşme görüşmelerine örneklik teşkil edilecektir.

‘İlk 6 ayda yüzde 45 zam makul olacaktır’

Zaten enflasyon ilk 6 ayda yüksek seyrederek sonraki 6 ayda düşüşe geçecektir. O yüzden ilk 6 ayda yüzde 45’lik artış makul olacaktır diye düşünüyorum.

Kamu işçilerinin özellikle zam artışının kabul edebilecekleri ancak bu seviyenin son olarak masada karar verileceğini düşünüyorum.”

Bakan bilgin ne dedi? 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin kamu işçilerine yapılan zam için yarını işaret etti. Bilgin açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Cumhuriyet tarihinde asgari ücreti dolar bazında 455 dolarının üzerinde ilk defa gerçekleştirdik. Biliyorsunuz yıllık enflasyon yüzde 42 düzeyinde, düşmeye devam ediyor. Düşecek ama fiyatlar hala yüksek. Bu fiyat yüksekliğinin tahrip ettiği ücretler var. O ücretleri düzenlemek durumundayız ki bunlardan biri de kamu işçileriyle sürdürdüğümüz toplu sözleşme. Türk-İş ve Hak-İş ile cuma günü bunu bir defa daha ele alacağız ve bir uzlaşmaya zaten yaklaştık. Bu sorunu da çözüm yoluna sokacağız” 

Diğer sözleşmeleri de yakından ilgilendiriyor

Öte yandan, yaklaşık 3,5 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri, 1 Ağustos itibarıyla başlayacak.

Bu doğrultuda, kamu işçilerini ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü, memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere, özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerinin çerçevelerini belirlemesi açısından da önem taşıyor.

 

Yorumlar