Anasayfa /  Sağlık

Kahvaltı da yağ yaktıran besinler nelerdir?

Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Fakat önemli olan kahvaltıda neler tükettiğimiz. Hem besleyici hem de fit bir vücuda sahip olmanızın sırrı ise bu öğünde olabilir. İşte size kısa sürede kilo verdirecek kahvaltı menüleri...

Abone ol
Abone ol 25 Kasım 2021 15:34

Tıbbi Uzmanlar biriminde uzman diyetisyen Julie Upton, "Araştırmalar, protein açısından zengin kahvaltıların, aynı kaloriye sahip kahvaltılardan daha fazla tokluk hormonlarını uyardığını, ancak yağ veya karbonhidratlarda daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Özellikle, protein açısından zengin öğünler, karbonhidrata kıyasla açlık hormonunu daha düşük tutmada daha etkilidir" diyor. Uzman diyetisyen, ayrıca protein açısından zengin kahvaltı yapıldığında özellikle erkeklerin, kahvaltılık gevrek, süt ve kızarmış ekmek veya kruvasan yediklerine kıyasla 331 kalori daha az aldıklarını gösteren bir araştırmaya atıfta bulunuyor.

En iyi sonuçlar için öğle yemeğinize ne kadar protein eklenmesi gerektiği belirsiz olsa da, genel fikir birliği, yaklaşık 20-30 gram protein olması gerektiği ve öğündeki karbonhidratların çok fazla olmayan sağlıklı tam tahıl seçenekleri olması gerektiğidir. Upton ayrıca "doymamış kaynaklardan geldiği sürece yağ yüksek olabilir" diyor.

Ancak sabahları kilo vermeyi destekleyen tek makro besin protein değildir. Birlikte iyi işleyen ve yağ yakımını hızlandıran birçok başka besin hatta vitaminler ve mineraller bulunur. Kilo vermeyi teşvik eden kahvaltı seçenekleri için doğru bir liste oluşturmak için gerekli her şeyi bir araya getirebilirsiniz. İşte o liste...

Kilo kaybı için işe yarıyor çünkü "bu kahvaltı, lif bakımından zengin ve sebzelerle birlikte yumurta ve bitki bazlı sosislerden elde edilen 25 gram protein içeriyor."

"Araştırmalar, yaklaşık 20-30 gram yüksek kaliteli protein içeren kahvaltının bireylerin yemek yemesine yardımcı olduğunu gösteriyor. Böylece gün boyunca daha az kalori alabilirsiniz. Yumurta proteini, iştahı kontrol etmek için kan şekeri düzeylerini sabit tutmaya yardımcı olabilir" diye açıklıyor Upton.

YUMURTA + BİTKİ BAZLI SOSİS

Kilo kaybı için etkili bir kahvaltı kombinasyonu, yumurta ve bitki bazlı kahvaltı sosisidir. Bunlar bir kahvaltı dürmünde, 2 tam yumurta ve 1 yumurta akı tarifini 1 doğranmış bitki bazlı kahvaltı sosisi ile karıştıran Upton besleyici bir kahvaltı için bu tarifi tavsiye ediyor. "Yumurta çırparken doğranmış ıspanak, doğranmış dolmalık biber ve salsa ekleyin. En az 5 gram protein içeren 1 küçük mısır veya tam tahıllı lavaş ekmeiğinde dürüm yaparken servis yapın" diyor.

Yulaf ezmesi + Süzme Yoğurt

En sağlıklı kahvaltı yiyeceklerinden ikisini birleştirdiğinizde ne olur? Kilo verme çabalarınızı güçlendirecek bir büyük öğüne ulaşmış olursunuz.

Uzman diyetisyen Upton bu kombinasyon için; "Bu kahvaltı, sizi tatmin etmek için sindirimi yavaşlatmaya ve açlık hormonlarını azaltmaya yardımcı olduğu bilinen yulafta bulunan beta-glukan lifini sunar. Beta-glukanı, ilave şeker içermeyen, protein açısından zengin bir süzme yoğurdun yüksek kaliteli proteini ile birleştirir. Bu sayede kilo kaybı için en ideal öğünlerden biri haline gelir" diyor Upton.

Bunu yapmak için, "1 fincan yulaf ezmesini ½ fincan yağsız veya az yağlı sade süzme yoğurdu ( ile 1 fincan taze veya dondurulmuş meyvelerle birleştirin" diye tavsiye ediyor.

YOĞURT + MEYVELER

Kilo vermek için kahvaltı hazırlarken, birleştirmek istediğiniz iki makro besin protein ve liflerdir. Ayrıca, temel mineraller yardımcı olabilir.

"Yoğurt, kilo yönetimini desteklediği bilinen kalsiyumu yoğun miktarda içerir. Ayrıca, yoğurtta bulunan yüksek kaliteli protein tokluğu artırmaya yardımcı olur. Meyveler ise doğal bir lif kaynağıdır. Bu da tokluğu artırmaya yardımcı olabilecek başka bir faktördür." diyor Upton.

TAM TAHILLI TOST + AVOKADO

Kahvaltınız işlenmiş etlerden veya tereyağından elde edilen yağlarla dolu olmadığı sürece, yağ sağlıklı bir öğünün parçası olabilir. Sağlıklı yağları birleştirmenin bir yolu, herkesin en sevdiği yağlı meyve olan avokadodur!

Manaker, "Tam tahıllar, daha uzun süre tok hissetmemize yardımcı olabilecek lifle doludur. Üzerine avokado eklemek, bu yemeğe sağlıklı yağlar sağlar ve bu da kilo verme hedeflerini desteklemeye yardımcı olabilir" diyor.

YUMURTA + MEKSİKA FASULYELİ OMLET

Lezzetli bir protein ve lif kombinasyonu için hızlı ve kolay bir omlet deneyin: "Bir yumurta, kısmen içerdiği yüksek kaliteli protein sayesinde, belirli durumlarda kilo kaybıyla ilgilidir. Ayrıca yumurtayı meksika fasulyesi ile eşleştirmek bu öğünü ekstra besleyici hale getirmek için ideal bir seçenektir. Hem lif hem de protein birleşiminin mükemmel bir kombinasyonu haline gelebilir diyor" diyor Manaker.

Yorumlar