Anasayfa /  Güncel

Kahramanmaraş depremi ne kadar sürdü? Deprem kaç saniye sürdü?

6 Şubat tarihin de Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilde büyük yıkıma sebep olan depremin ardından Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, depremle alakalı açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 21 Şubat 2023 12:00

6 Şubat tarihin de Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilde büyük yıkıma sebep olan depremin ardından Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, depremle alakalı açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen ve 10 ilimizde büyük bir yıkıma sebep olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki deprem felaketinin üzerinden 14 gün geçti.

Kandilli Rasathanesi yaşanan deprem felaketi ile alakalı bir açıklama yaparak depremin boyutunu gözler önüne serdi.

Kahramanmaraş depreminde şu ana kadar 41.020 vatandaşımızın yaşamını yitirdiği açıklandı. 

Son yılların en büyük deprem felaketi olan Kahramanmaraş depremi sonrası depremden etkilenen 10 şehir de 3 ay süreyle OHAL ilan edildi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Kahramanmaraş depreminin ne kadar sürdüğü ve şiddeti hakkında bir açıklama yaptı.


80 saniyeden uzun sürdü

Kahramanmaraş depremi hakkında bir paylaşım yapan Kandilli Rasathanesi'nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı;

"6 Şubat 2023 saat 04:17'de meydana gelen Mw=7.7 büyüklüğündeki deprem ile ilgili son günlerde sosyal medya üzerinden yapılan yorumlara ilişkin açıklamamız aşağıda paylaşılmaktadır.

Özellikle tüm dünyada meydana gelen büyük depremlerin (Mw>7.0) çoklu kırılma ile meydana geldiği son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarla ortaya konulmuştur. Son 30 yıl içerisinde alet ve bilgisayar-yazılım teknolojisinin gelişmesine paralel olarak büyük depremlerin modelleme çalışmalarında çoklu kırılma yöntemi başarı ile kullanılmaktadır.

Örneğin 1999 Gölcük-Doğu Marmara Depreminde bu çalışma yapılmıştır. Buna göre KAFZ içinde kuzey kolda 6 farklı doğrultudaki kırık parçasının 45 sn. içerisinde kırıldığı, gerek depremin analizi, gerekse saha gözlemleri ile kanıtlanmıştır.

Aynı olgu 6 Şubat 2023 depreminde de gözlenmiştir. Sismik dalgaların modelleme çalışmasında 04:17 depreminin 3 farklı şok ile meydana geldiği ve depremin 80 saniyeden daha uzun sürdüğü belirlenmiştir."

Yorumlar