Anasayfa /  Yaşam /  Din ve inanç

Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesi Ramazanın kaçıncı günü? İşte Diyanet 2022 Kadir Gecesi tarihi..

Bin aydan daha hayırlı olarak görülen Kadir Gecesi, İslam alemi tarafından genellikle Ramazan ayının 27. gecesi olarak kabul ediliyor. Peki Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesi hangi güne denk geliyor? İşte Diyanet 2022 Kadir Gecesi tarihi..

Abone ol
Abone ol 26 Nisan 2022 09:16

Bin aydan daha hayırlı olarak görülen Kadir Gecesi, İslam alemi tarafından genellikle Ramazan ayının 27. gecesi olarak kabul ediliyor. Peki Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesi hangi güne denk geliyor? İşte Diyanet 2022 Kadir Gecesi tarihi..

Ramazan ayı içinde yaşanan en özel ve en anlamlı gün olan Kadir Gecesi ile ilgili aramalar hız kazandı. İslam alemi için büyük anlam ve önemi olan Kadir Gecesi rahmet, mağfiret ve günahlardan arınma mevsimi olan on bir ayın sultanı ramazan ayının kalbi mesabesindedir. Yüce Allah (c.c.), Kadir Gecesi’nde Kur’an’ı Hz. Peygamber’e indirerek, melekleri yeryüzüne göndererek ve o geceyi, içinde Kadir Gecesi bulunmayan bin aydan hayırlı kılarak ona müstesna bir değer vermiştir. Kadir kelimesi sözlükte, “güç, şeref, hüküm, kıymet” anlamlarına gelmektedir. Kadir Gecesi terkibi ise dinî literatürde “Ramazan ayında Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı gece” manasında kullanılmaktadır.

Zaman ve mekânlar, kendilerinde vuku bulan önemli hadiselerle değer kazanırlar. Kadir Gecesi’nin kıymeti ise Kur’an’dan gelmektedir. Çünkü Yüce Allah’ın insanlara son hitabı ve evrensel mesajı olan Kur’an bu gecede indirilmeye başlanmıştır. Bu gece; kız çocuklarının diri diri toprağa gömüldüğü, taştan, tahtadan ve helvadan yapılmış putların ilah kabul edildiği, zulümatın kol gezdiği ve cahiliye karanlığının çöktüğü diyarların İslam nuruyla tanışmaya, Kur’an’la aydınlanmaya ve Hz. Muhammed’in (s.a.s.) risaletiyle şereflenmeye başladığı gecedir.

2022 KADİR GECESİ NE ZAMAN?

Her sene Kadir Gecesi olarak kabul gören gün, Ramazan ayının 26'ncı gününü 27'nci gününe bağlayan gece kutlanır. Ramazan ayı içinde olan ve 'Bin Aydan Daha Hayırlı' olarak ifade edilen Kadir Gecesi, bu yıl 27 Nisan Çarşamba gecesi idrak edilecek. 

KURAN'I KERİM'DE KADİR SURESİ

 
Kur'an-ı Kerim'de "Kadir Suresi"nde bu gece şöyle anlatılıyor:

"Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rab'lerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir."

KADİR GECESİ DUASI

Peygamber Efendimiz “faziletine inanarak ve sevabını da yalnız Allah’tan umarak Kadir gecesini güzel amellerle geçirenlerin geçmiş günahlarının bağışlanacağı” (Buhârî, İman, 25, 27, 28; Müslim, Müsafi rîn, 173-176) müjdesini vermekte ve bu gecede “Allah’ım sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affeyle” (Tirmizi, Deavat, 84; İbn Mâce, Dua, 5) diyerek dua etmeyi tavsiye etmiştir.

Oruca nasıl niyet edilir? Ramazan orucu için ne zaman niyet edilir, niyetsiz oruç kabul olur mu? Sahura kalkmadan oruç tutulur mu?

Yorumlar