Anasayfa /  Ekonomi

Kademeli mesai sistemi nedir? Kademeli mesai saatleri nasıl?

İstanbul Valiliği artan koronavirüs vaka sayıları nedeniyle kademeli mesai düzenlemesini yeniden gündemine aldı. Kamu kurumları ve özel sektör temsilcileriyle görüşmeler doğrultusunda mesai saatlerinde gruplar halinde değişiklik bekleniyor. Peki Kademeli mesai sistemi nedir? Kademeli mesai saatleri nasıl?

Abone ol
Abone ol 14 Eylül 2020 17:12

Kademeli mesai sistemi nedir? Kademeli mesai saatleri nasıl? Artan vaka sayılarının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine toplantısı sonrasında toplu ulaşım araçlarında ayakta yolcu taşınmasının yasaklandığını duyurdu. Yasağın başlamasının ardından İstanbul'da duraklarda boş otobüs bekleyen yolcu kalabalıkları kademelendirilmiş mesai uygulamasını gündeme getirdi. 

İstanbul Valiliği adına Toplu Ulaşım Bilim Kurulu tarafından yapılan anket sonucuna göre, toplu ulaşım araçlarını yüzde 60 oranında özel sektör çalışanları tarafından kullanılıyor.

 

"Yüzde 60 özel sektör"

Kademelendirilmiş mesaiye özel sektör çalışanlarının dahil edilmesi gerektiğini söyleyen Toplu Ulaşım Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, "Nisan, Mayıs, Haziran ayında yaptığımız çalışmalarda normalde 9 milyon olan sayı, 900 bine düştü. Yavaş yavaş normalde döndükçe geçen hafta itibarıyla toplu ulaşım yolculukları 4 milyon 200 bin civarında gerçekleşti. Valilik adına yaptığımız anket sonucuna göre yolculukların yüzde 60'ı özel sektöre ait. Bir kademelendirilme yapılacaksa özel sektör ve kamuyu beraber kapsamalı. Yoksa sonuç başarılı olmaz. Pandemi döneminde yüzde 90 oranında azalan yolculuklarda bile en çok seyahat edenler market çalışanları, emniyet mensupları, sağlık çalışanlarıydı" dedi. 

Valilik sektör temsilcileriyle görüşecek

İstanbul Valiliği tarafından konuya ilişkin çalışmaların sürdüğünü ifade eden Prof. Dr. Ilıcalı, "Toplu ulaşımdan İBB sorumlu. Valilik İBB ile perşembe günü bir toplantı yaptı. Birlikte bir çalışma yapılacak. Valilik özel sektör için sanayi odalarıyla, özel sektör temsilcileriyle görüşerek buna göre mesaiyi kademelendirecek" diye konuştu.

"Valimiz sonuçları kamuoyuyla paylaşacak"

Metrobüste bir günde 500 bin civarında kişinin yolculuk ettiğini belirten Ilıcalı, "Mevcut normale geldiğimiz zaman ve bugünkü haliyle pik saatlerdeki yolculukları karşılamaya kapasite yetmiyor. Bunun için talebi yönetip, düşürmemiz lazım. Bu yüzden mesai kademelendirilmesi çok önemli. Cumhurbaşkanımızın açıklamasıyla beraber hayat buluyor. Bu yönden de çok mutluyum. Bu hafta içerisinde tahmin ediyorum ki Valimiz sonuçları kamuoyuyla paylaşacak."

"4 gruba ayrılsa 50-55 binlik rakamlar en az 20 bine düşer"

08.00-09.00 ve 17.00-18.00 saatleri arası trafiğin ciddi oranda arttığına işaret eden Prof. Dr. Ilıcalı sözlerini şöyle sürdürdü: "İki pik nokta yer alıyor. 50 bini sabah 08.00-09.00 arasında, 50-55 bini de akşam 17.00-18.00 arasında gerçekleşiyor. Mesai kademelendirmedeki amaç, bu pik saatleri azaltmak. Mesailer 4 gruba ayrılsa ve sabah 07.00, 08.00, 09.00 ve 10.00'da başlayan gruplar olursa 50-55 binlik rakamlar en az 20 bine düşer. Bu sayede sosyal mesafe ayarlanır, risk azaltılır."

İzmir ve Diyarbakır geçti

İzmir'de ise kamu kurum ve kuruluşlarında esnek çalışma saati uygulamasına geçildi. Konak ilçesinde iki gruba ayrılan kurumlarda mesai birer saat arayla başladı. Mesai saatlerinde düzenlemeye giden diğe il de Diyarbakır oldu.
Kamu kurum ve kuruluşlarında mesai saatleri ikiye bölündü. İlk grup 08.00'de, ikinci grup ise 09.00'da işe başlayacak.

Yorumlar