Anasayfa /  Dünya

Julian Paul Assange Sosyal Medyayı salladı

Julian Paul Assange Sosyal Medyayı salladı

Abone ol
Abone ol 08 Şubat 2016 15:13

Julian Paul Assange Sosyal Medyayı salladı. Birleşmiş Milletler, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın İngiltere ve İsveç hakkında yaptığı “kanunsuz gözaltı” şikâyetini haklı buldu. Assange kararın bu doğrultuda olmaması takdirinde İngiltere polisine teslim olacağını açıklamıştı. Peki Julian Paul Assange kimdir? Sosyal Medyayı sallayan Jullian Assange neden gözaltına alınmıştır? İşte cevaplar..

Konuyla ilgili tüm dünyada son 3 günde paylaşılan 208.226 ileti, sosyal medya araştırma şirketi Somera tarafından analiz edildi. Analize göre paylaşılan postlar arasında konuyla ilgili görüş bildirenlerin yüzde 23’ü Assange’ı haklı, yüzde 19’u haksız buldu. Yüzde 58’lik kesim ise karara çekimser yaklaştı. Wikileaks’in sosyal medyada son 5 yılına bakıldığında ise en çok 2013 yılında Julian Assange’ın Ekvator’daki iltica başvurusunun kabul edilmesinin konuşulduğu görüldü.

Son 5 yılda konuyla ilgili sosyal medyada konuşulan başlıklar ise sırasıyla; Manning dosyası, Snowden’e yardım, Stratfor epostaları, Sony hack, Guantanamo dosyası, Suriye dosyası ve küresel istihbarat dosyaları oldu.

   

Öne çıkan iletilerin ülkelere dağılımında ise %25 ile ABD birinci, %13,66 ile İngiltere İkinci, % 8 ile Avustralya üçüncü sırada yer aldı.

İŞTE O PAYLAŞIMLARDAN BAZILARI

Julian Paul Assange Kimdir?

Julian Paul Assange 1971 Avustralya doğumlu bir intenet aktivistidir. Ve Wikiliaks adlı internet sitesinin editörü ve basın sözcüsüdür. WikiLeaks, kaynaklarının gizliliğini koruyarak hükümetlerin ve diğer organizasyonların hassas belgelerini yayınlayan, İsveç merkezli bir uluslarararası organizasyondur. WikiLeaks'in Çinli muhaliflerin yanı sıra ABD, Tayvan, Avrupa, Avustralya ve Güney Afrikalı gazeteciler, matematikçiler ve şirket teknologları tarafından kurulduğu belirtilmiştir. Avustralyalı gazeteci ve internet aktivisti Julian Assange, organizasyonun görünen yüzüdür. WikiLeaks  4 Ekim 2006 tarihinde yayına girmiş olup kayıtlı olduğu ülke ABD'dir. Sitenin ziyaret edilme oranının en yüksek olduğu ülke 29 Kasım 2010 itibarı ile İsveç'tir. İsveç'i İtalya ve Hollanda izlemektedir. Kuruluşundan bir yıl sonra organizasyonun ve wikileaks.org'un veritabanında 1,2 milyondan fazla doküman bulunmaktadır. "İpotek Cinayeti" videosu en kayda değer belgelerin başında gelir.WikiLeaks yayınladığı raporlarla çok sayıda yeni medya ödülü kazanmıştır. WikiLeaks 26 Temmuz 2010'da Amerikan ordusunun 2004-2009 yılları arasında Afganistan Savaşı'nda tutmuş olduğu 92.000 belgeyi The Guardian, The New York Times ve Der Spiegel gazeteleriyle birlikte açıklamıştır. Bireysel olayları da kapsayan günlükler, sivil kayıplar hakkında ayrıntılı bilgiler içermektedir. Belgeleri sızdıran er Bradley Manning görev yaptığı Kuveyt'teki Camp Arfijan üssünde tutuklanmıştır. Wikileaks 2006 yılında kuruldu. Assange dokuz kişiden oluşan yönetim kurulu üyelerinden olup ayrıca basın sözcüsüdür. Gazeteler onu Wikileaks'in "yöneticisi" veya "kurucusu" olarak tanımlasa da Assange, "Ben kendimi kurucu olarak görmüyorum, sadece editörüm." demiştir. Siteye yüklenecek belgelerde en son söz ve onay Assange'ındır. Diğer bütün site çalışanları gibi Assange da site için ücretsiz ve gönüllü olarak çalışmaktadır. Kurucusu olduğu WikiLeaks, Küba'daki Amerikan üssü Guantanamo'da esirlere yapılan muameleye dair kurallar, Kenya'daki yargısız infazlar, Afganistan ve Irak Savaşı'ndaki sivil ölümlerine dair belgeler yayınladı. 2010 yılının Kasım ayı sonuna doğru WikiLeaks adlı sitesinde kamuoyuna açıklanan belgeler büyük yankı uyandırmış, Assange'a karşı da bir karalama kampanyası başlatılmıştır.

Cinsel taciz iddiası

İsveç'teki savcılık 18 Kasım 2010'da cinsel taciz suçlaması nedeniyle Assange için uluslararası yakalama kararı çıkardı.7 Aralık 2010 günü hakkındaki tecavüz iddialarıyla ilgili gönüllü olarak ifade vermeye gittiği Londra'daki polis merkezinde İsveç tarafından hakkında yakalama emri olduğu gerekçesiyle tutuklandı. 14 Aralık 2010 tarihinde çıkarıldığı duruşmada kefaletle şartlı tahliye edildi.

ABD'nin casusluk soruşturması

ABD'de yürütülen bir soruşturmada; Julian Assange'ın ABD ordusuna ait gizli belgeleri sızdıran ve halen tutuklu bulunan er Bradley Manning'i belge sızdırmak için teşvik edip etmediği araştırılıyor. Manning'in belge sızdırma eyleminde Assange'ın rolü olduğu tespit edilirse ABD'nin Assange'a da dava açacağı belirtiliyor.

Siyasi sığınma

Cinsel taciz kisvesi altında siyasi olarak takibata alındığını iddia eden Assange, 19 Haziran 2012 tarihinden itibaren bulunduğu Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ndeyken 16 Ağustos 2012 tarihi itibarıyla talep ettiği siyasi sığınma hakkı Ekvador hükümeti tarafından onaylanmıştır.Karara itiraz eden İngiltere hükümeti resmî olarak Ekvador hükümetini uyarmış ve Assange'ın ülkeden çıkmasına izin verilmeyeceğini ve gerekirse elçilik binasına girileceğini açıklamıştır.Ekvador konuyu bölgesel örgütlerin gündemine taşımıştır.

Julian Assange Londra'daki Ekvator Büyükelçiliğinden yaptığı tarihi konuşması hemen izle!..

Yorumlar