Anasayfa /  Kültür sanat

Jorge Luis Borges'den Palermo'ya açılan bir kapı: Evaristo Carriego kitabı

Bu kitap birçok açıdan Borges'in, Carriego yardımıyla Buenos Aires varoşlarını, yani Palermo'nun gecekondu mahallerini anlama çabasının bir sonucu.

Abone ol
Abone ol 08 Aralık 2023 06:05

Jorge Luis Borges'den Palermo'ya açılan bir kapı: Evaristo Carriego kitabı

Bu kitap birçok açıdan Borges'in, Carriego yardımıyla Buenos Aires varoşlarını, yani Palermo'nun gecekondu mahallerini anlama çabasının bir sonucu.

"Evaristo Carriego adının bundan böyle Arjantin yazınının ecclesia visibilis'inde yerini alacağına ve yazınımızın tüm saygın kurumlarının -retorik dersleri, antolojiler, ulusal yazın tarihi- bu adı anmadan edemeyeceklerine inanıyorum. Ayrıca inanıyorum ki Carriego, en doğru ve seçkin ecclesia invisibilis'in parçası ve dört bir yana yayılmış şiire iman edenler cemaatinin üyesi olacaktır. Ve şuna da inanıyorum, bu değerli üyeliği ona kazandıracak yapıtındaki hüzünlü çığlıklar olmayacaktır. Burada işte bu savları temellendirmeyi amaçladım."
 
Borges, Buenos Aires banliyölerinin aykırı düşünürü, Latin argosunun uzmanı, kütüphanecilerin sonsuz toplamı, Ön Asya ve Palermo'nun nadir harmanı, Chesterton ve Carriego, Kafka ve Martín Fierro. Borges, her şeyden önce büyük bir şair.
 
Ernesto Sabato

Kitap Adı: Evaristo Carriego
Yazar: Jorge Luis Borges
Çeviri: Peral Bayaz
Yayınevi: Can Yayınları
Dizi: Modern
Tür: Anlatı
Sayfa Sayısı: 128
Fiyatı: 95,00 TL
 

JORGE LUIS BORGES:

1899'da Buenos Aires'te doğdu. Cenev­re'de ve İngiltere'de eğitim gördü. Bir dönem İspanya'da yaşadıktan sonra 1921'de Arjantin'e dönerek yazarlık hayatına başladı. 1935'te Alçaklığın Evrensel Tarihi derlemesini kaleme aldı. Buenos Aires'te yazarlık faaliyetlerinin dışında kütüphanecilik, İngiliz edebiyatı profesörlüğü, edebiyat cemiyeti başkanlığı gibi görevlerde bulundu. 1955'ten 1970'e kadar Arjantin Ulusal Kütüphanesi'nin yöneticiliğini yaptı. Ünü 1961'de Formentor Ödülü'nü Samuel Beckett'le paylaştıktan sonra ülke sınırlarını aşmıştı. 1980'de prestijli Cervantes Ödülü'ne layık görüldü. 1986'da öldü. André Maurois'ya göre "uyruğu ve mizacıyla tam bir Arjantinli olsa da kendini evrensel edebiyatla yetiştirmiş" olan Borges, edebiyat, felsefe ve inanç tarihinden fikirleri ustaca sentezleyerek yarattığı özgün evrende zaman, uzay, kader ve gerçeklik gibi evrensel konuları kurguyla kurgu dışının sınırlarının yok olduğu bir üslupla kaleme almıştır.
 
PERAL BAYAZ:

Jorge Luis Borges'in yanı sıra Mario Vargas Llosa'dan Teke Şenliği, Don Rigoberto'nun Not Defteri; Roberto Bolaño'dan Katil Orospular ve Vahşi Hafiyeler kitaplarının çevirmenidir.

Yorumlar