Anasayfa /  Sağlık

İvermektin koronavirüsü tedavi ediyor mu? İvermektin nedir?

Bilimsel araştırmalara göre İvermektin koronavirüsün çoğalmasını engelliyor. Peki İvermektin nedir? İvermektin ilacı insanlarda koronavirüsü tedavi edebilir mi?

Abone ol
Abone ol 06 Nisan 2020 16:31

İvermektin (Ivermectin) isimli ilacın koronavirüse (COVID-19) karşı etkili olduğunu gösteren bilimsel araştırmalar tüm dünyada büyük yankı uyandırdı. Peki İvermektin ilacı insanlarda koronavirüsü tedavi edebilir mi?

İvermektin nedir?

İvermektin, birçok parazite karşı kullanılan, ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından da onaylı bir ilaçtır. Parazitin hücre zarı geçirgenliğini arttırarak paralize ve ölüme yol açar.

Avermektin ilaçları grubunda bulunan ivermektin ilacı ağız yoluyla alınabildiği gibi ciltteki parazit infestasyonu (istila) durumlarında cilde de uygulanabilir. 1975 yılında keşfedilmiş, 1981 yılında tıbbi olarak kullanımı başlamıştır. Dünya Sağlık Örgütü’nün Temel İlaçlar Listesi’ndedir.

 

Gözlerde kızarma, cilt kuruluğu ve ciltte yanma gibi etkileri vardır.

İvermektin ne için kullanılır?

İvermektin ilacının kullanıldığı parazit türleri ve hastalıklar şu şekildedir:

  • Saç biti

  • Uyuz

  • Eklembacaklı parazitler

  • Nehir körlüğü (Onkoserkiyaz)

  • Strongiloidiyaz

  • Trişüriyaz,

  • Akariyaz

  • Lemfatik filaraz

  • Askarit (Kıl kurdu)

  • Kamçı kurdu

  • Gül hastalığı

Veterinerlikte de kullanımı vardır. Geviş getiren hayvanların sindirim sistemindeki parazit kurtların kontrolü için rutin şekilde kullanılmaktadır. Bu hayvanların vücuduna otlarken girmekte, bağırsaklarda olgunlaşarak yumurta oluşturmakta, hayvan dışkıladığında bu yumurta ile başka yerlere bulaşmaktadır. İvermektin bu kurtların tamamını olmasa da bir kısmını öldürmektedir.

| Kinin nedir? Kinin ne işe yarar? Koronavirüse karşı etkili mi? |

İvermektin insanlar koronavirüs (COVID-19) tedavisinde kullanılabilir mi?

Yeni yapılan bir bilimsel araştırma, ivermektinin laboratuvar ortamında yeni koronavirüsün (SARS-CoV-2) çoğalmasını engellediğini göstermiştir. Aynı araştırma ilacın hücre içindeki viral DNA’yı 24 saatlik bir sürede %99,8 oranın azalttığını da gösteriyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün Temel İlaçlar Listesi’nde yer alması nedeniyle yaygın şekilde bulunabilen, uygun fiyatlı bir ilaçtır. Bu da tedavi amaçlı kullanım potansiyelini arttırmaktadır.

Ancak bunun laboratuvar ortamında yapılan (in vitro) bir çalışma olduğunu unutmamak gerek. Sonraki adım bu ilacı önce hayvanlar, sonra insanlar için test etmek.

İvermektin COVID-19’u nasıl engelliyor?

Koronavirüs (COVID-19), kendini kopyalamak için önce hücre yüzeyine tutunuyor, daha sonra hücre içine girerek hücre çekirdeğine ulaşıyor. İlaç tam bu aşamada devreye girerek virüsün çekirdeğe ulaşmak için ihtiyacı olan taşıyıcı proteinleri bloke ediyor. Böylece koronavirüs hücreye girse bile çoğalarak vücuda yayılamıyor.

Peki ne olacak?

Araştırma sonuçlarının haberlere yansıması büyük heyecan uyandırdı. Bazı vatandaşlar internette ivermektin içeren ilaçlar aramaya da başladı. Ancak daha önce de yazdığımız gibi bunlar henüz çok erken safhada olan araştırmalar.

İlacın ne kadar etkili olduğu, iyileşme süresini nasıl etkilediği, ölüm oranını ne kadar azalttığı ve hangi dozda uygulanması gerektiğinin belirlemesi için klinik çalışmalara ihtiyaç var. Aynı şekilde, etkili olduğu belirlenen dozun insan sağlığına zarar vermemesi, ciddi bir yan etkisinin bulunmaması da gerekiyor.

Özellikle bu tarz haberlerden sonra söz konusu ilaca yönelik ilgi bir anda artıyor. Ancak vatandaşların doktorlar ve diğer sağlık profesyonelleri tarafından önerilmeyen ilaçları kesinlikle kullanılmaması gerekiyor.

Kaynak: Gidahatti.com

Yorumlar