Anasayfa /  Foto Galeri

İtalyan ünlü virolog Profesör Ilaria Capua 'dan Türk halkına mesaj var!

İtalyan ünlü virolog Profesör Ilaria Capua 'dan Türk halkına mesaj var!İtalya'yı ilk vaka görülmeden önce koronavirüse karşı uyaran dünyaca ünlü virolog Profesör Ilaria Capua, koronavirüsle ilgili açıklamalarda bulundu. Öldürücü virüsolan korona virüsüyle ilgili Türk halkına da mesajlar verdi.

İtalyan ünlü virolog Profesör Ilaria Capua 'dan Türk halkına mesaj var! - Sayfa 1

İtalya'da ilk vakanın görülmesinden hemen önce, ülkeyi bir salgın tehlikesi konusunda sürekli uyaran ve gerekli önlemlerin alınması konusunda sürekli röportajlar veren bilim insanı Prof. Capua'nın düşüncelerinde ne kadar haklı olduğu kısa sürede görüldü.

Artık İtalya'da sözüne en fazla değer verilen bilim insanlarından biri olan, dünyaca ünlü virolog Profesör Ilaria Capua, NTV Dış Haberler Müdürü Ahmet Yeşiltepe'nin sorularını yanıtladı.

İtalyan ünlü virolog Profesör Ilaria Capua 'dan Türk halkına mesaj var! - Sayfa 2

"KENDİMİZİ İZOLE EDEREK DİĞER İNSANLARDAN UZAK DURMAMIZ GEREKİYOR"

Yeni tip koronavirüs, Covid-19 ile ortaya çıkan salgını önleme konusunda ilk hedef olarak izolasyon ve hijyen uygulamalarına başvuruldu. Ardından, aşı geliştirme çalışmaları başladı. Sizce bu ve benzer tip virüslerle başa çıkmanın yolu sadece bunlar mı? Sorunun kökenine girmek gerekirse, örneğin; virüslerin türler arası sıçramasını önlemek için neler yapılmalı?

İtalyan ünlü virolog Profesör Ilaria Capua 'dan Türk halkına mesaj var! - Sayfa 3

CEVAP: Birçok katmanı olan bir soru ve parça parça yanıtlamaya çalışacağım. Sorunun ilk kısmı izolasyon, sosyal mesafe, el yıkama gibi hijyen uygulamaları salgının yayılmasını yavaşlatıyor mu? Bunun yanıtı, evet. Her birimizin bunlara uyması şart.

Kendimizi izole ederek diğer insanlardan uzak durmamız ve sadece alışveriş gibi mecburi hallerde dışarı çıkmamız gerekiyor. Grafikte yükselen eğriyi yumuşatmamız gerekiyor. Virüs kapan insan sayısını muhakkak düşük tutmamız gerekiyor. Çünkü eğer çok fazla kişi aynı anda enfekte olursa hastaneler ve sağlık sistemleri çökecektir. Normale dönmek mümkün olmaz. Yani , ilk sorunuzun yanıtı, "evet". Sosyal mesafe ve hijyen önlemleri son derece önemli.

İtalyan ünlü virolog Profesör Ilaria Capua 'dan Türk halkına mesaj var! - Sayfa 4

Aşı çalışmalarına gelirsek... Aşı, sorunun olası çözümlerinden biri. Bu konuda çalışma yapan birçok ekip var. Tabi aşıya gerçekten ihtiyaç olup olmayacağını zaman gösterecek. Çünkü bu aşının sadecede yüksek risk grupları için önerilmesi de olası. Ya da tüm insanlarda kullanılacak bir aşı geliştirilebilir.