Anasayfa /  Dünya

İsveç'te Kuran-ı Kerim yakan ırkçı siyasetçi Türkiye'yi ayağa kaldırdı

Danimarkalı ırkçı siyasetçi Rasmus Paludan, İsveç’teki Türk Büyükelçiliği önünde Türkiye'ye, İslam'a ve Hz. Muhammed'e hakaret etti, Kur'an-ı Kerim yaktı. İşte akıllara durgunluk veren anlar...

Abone ol
Abone ol 21 Ocak 2023 21:17

Danimarka’nın ırkçı Sıkı Yön Partisi lideri olan Rasmus Paludan, İsveç’teki aşırı sağcıların maddi desteği ile eylem izni için başvuruda bulundu.

İsveç gazetesi Aftonbladet’in haberine göre başvuru evraklarının masrafını, koalisyon ortağı Hristiyan Demokratları partisinin bir milletvekili karşıladı.

Daha önce birçok defa Kur’an-ı Kerim yakan Rasmus Paludan’a İsveç makamları izin verdi. İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Bilström, “İfade özgürlüğü” dedi. Aftonbladet gazetesi ise “Kötü bir davranış ama İsveç’te ifade özgürlüğü ve hakaret etme özgürlüğü sonuna kadar desteklenmeli.”

Öte yandan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, son dönemde terör örgütü PKK yandaşlarının provokasyonları, PKK, YPG ve FETÖ üyelerinin iade edilmemesi ve son olarak Rasmus Paludan’a Kur’an yakması için Stockholm Türk Büyükelçiliği önünde izin verilmesi sebebiyle, İsveç Savunma Bakanı’nın Türkiye’ye yapacağı ziyaretin iptal edildiğini duyurdu.

Ziyaretin iptal edilmesi, İsveç basınında “NATO üyeliği tıkandı, muhtemelen üye olmamız imkansız” şeklinde yorumlandı.

POLİS KORUMASINDA PROVOKASYON

Rasmus Paludan, yaklaşık 40 dakika boyunca Türkiye'ye, İslam'a ve Hz. Muhammed'e hakaret etti. Hz. Muhammed ile ilgili hakaret dolu bir karikatür gösteren Rasmus Paludan, daha sonra polis korumasında Kur'an-ı Kerim yaktı.

Rasmus Paludan'ın partisi Sıkı Yön'ün Facebook'ta sadece 460 takipçisi var.

"PARASI BİLE YOK"

İsveç basını, Rasmus Paludan için şu ifadeleri kullandı: "İşsiz. Uçak bileti alacak parası bile yok. Biletini kim karşıladı belli değil. Sürekli provokasyon yapıyor. Ancak biz İsveç olarak onun hakkını da savunacağız."

DÜN NATO'YA ÜYELİK İSTEDİLER

Dün Almanya'daki Ramstein NATO Hava Üssü'nde yapılan toplantıda İsveç Savunma Bakanı, Türkiye'nin NATO üyeliğini onaylamasını talep etti.

Bugün ise İsveç'in izni ve koruması altında Kur'an-ı Kerim yakma provokasyonu yapıldı.

JET KINAMA

Dışişleri Bakanlığı'ndan jet hızında kınama geldi: "Ülkemizin tüm uyarılarına rağmen, İsveç’te bugün kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’e karşı yapılan aşağılık saldırıyı en güçlü şekilde lanetliyoruz. Bu aşağılık eylem İslam düşmanlığının, ırkçı ve ayrımcı akımların Avrupa’da ulaştığı seviyenin de bir başka göstergesidir"

RASMUS PALUDAN KİMDİR

İslam karşıtı hareketlerle tanınan Rasmus Paludan 2 Ocak 1982 tarihinde dünyaya geldi. Danimarkalı-İsveçli politikacı ve avukat olan Paludan 2017'de kurduğu Danimarka'daki aşırı sağcı siyasi parti Stram Kurs'un lideridir. 

Paludan, Lars Kragh Andersen gibi kendine özgü "sistem eleştirmenleri" ve tıbbi esrar savunucularının dahil olduğu bir dizi davada ve aynı zamanda göçmen ilticasını içeren birkaç davada savunma avukatı olarak yer aldı.

2016 yılında Uluslararası Özgür Basın Derneği toplantılarına katılmaya başlayan Paludan, o yıl İslam karşıtı For Frihed (Eski adıyla Pegida Danimarka) grubunun tüm gösterilerine katıldı. Ayrıca gösterilerinden birinde konuşma yaptı.

Hareketlerine daha sonraki yıllarda da devam eden Paludan 2017'de İslam ve Batı dışı göç konusunda güçlü aşırılık yanlısı görüşler sunan Stram Kurs partisini kurdu ve Batılı olmayan göçmenlere ve İslam'ın Danimarka'daki varlığına aşırı derecede karşı çıktı.  

Paludan, genellikle çok sayıda Müslüman göçmenin yaşadığı bölgelerde yaptığı sayısız olaylar ve siyasi gösterilerle tanınır. 

Bu gösteriler sırasında, göçmen karşıtı ve ırkçı açıklamalarda bulundu ve Müslümanlarla alay etti. Bununla birlikte ırkçı politikacı protestolarında Kur’an-ı Kerim yaktı ve birçok Müslüman'ın saldırgan bulduğu eylemlere de imza attı. Ayrıca gerçekleştirdiği eylemleri, partisinin YouTube hesabında paylaştı.

GÖZALTI KAMPLARI ÇAĞRISI

Paludan, ülkelerine geri dönmek istemeyen yabancı vatandaşları Danimarka'nın bir adası olan Kuzey-Doğu Grönland'daki gözaltı kamplarına koyma çağrısında bulundu.

Tüm bunlardan dolayı, Paludan sürekli polis koruması altındadır. 

Paludan, 2019'da Danimarka, Kopenhag, Nørrebro'da polis koruması altında bir Kur’an-ı Kerim yaktı.

Nisan 2019'da Paludan, Danimarka'nın Viborg kentinde yaklaşık 100 karşı protestocunun katılımıyla bir gösteri düzenledi. Gösteride 3 kişi tutuklandı ve Haziran 2019'da Danimarka'da 24 yaşındaki bir Suriyeli, Paludan'a taş attığı için 60 gün hapis cezasına çarptırıldı. 

Paludan’a taş atan Suriyeli, hapis cezasının ardından sınır dışı edilecek ve altı yıl boyunca Danimarka'ya dönmesi yasaklandı. 

Ağustos 2020'de Malmö'de planlanan bir Kur’an yakma olayıyla bağlantılı olarak, Paludan'ın İsveç'e girişi iki yıl süreyle yasaklandı ancak ekim ayında babasının vatandaşlığı nedeniyle İsveç vatandaşlığına tekrar kabul edildi.

Nisan 2022'de Paludan, İsveç'in büyük şehirlerinde Kur’an-ı Kerim yakacağını söyledi. Bu, özel ve kamu mallarının tahrip edilmesi ve polise saldırılar da dahil olmak üzere karşı protestocular tarafından isyana yol açtı.

Ocak 2013'te Paludan'a, her ikisinin de Kopenhag Üniversitesi'nde başladıkları 2010 yılından beri takip ettiği 24 yaşındaki bir adamla temas kurmasını yasaklayan 5 yıllık bir uzaklaştırma emri verildi. Uzaklaştırma kararına rağmen taciz Aralık 2013'e kadar devam etti. 2015'te Paludan, takip olayını yürüten polis memurunu mağdur ettiği için para cezasına çarptırıldı.

REŞİT OLMAYAN ERKEKLERLE CİNSEL İÇERİKLİ SOHBETLER 

Ağustos 2021'de, Danimarka gazetesi Ekstra Bladet tarafından yapılan bir soruşturmada, Paludan'ın Discord sunucusu aracılığıyla yaşları 13 ila 17 arasında değişen  çocuklarla fetiş seks hakkında konuştuğu ortaya çıktı. Paludan iddiaları reddetmedi ancak konuştuğu kişilerin kaç yaşında olduğunu bilmediğini söyledi.

2021'de bir Danimarka mahkemesi Rasmus Paludan'ı ırkçılık ve iftiradan suçlu buldu ve Paludan’a ertelenmiş bir ceza verdi.

İSVEÇ BÜYÜKELÇİLİĞİ ÖNÜNDE KUR'AN OKUNDU

Irkçı Rasmus Paludan'ın İsveç'teki Türk Büyükelçiliği önünde Kur'an yakması üzerine tepkiler artarda geldi. Söz konusu olaya tepki gösteren yüzlerce vatandaş Ankara'daki İsveç Büyükelçiliği önüne giderek Kur'an okudu. 

Yorumlar