Anasayfa /  Foto Galeri

İşte yaz sıcağında koronavirüsden korunmanın 8 önemli kuralı

Koronavirüs (COVID 19) pandemisi tüm dünyayı tehdit etmeye devam ederken, yaz aylarında sıcakların artması ile hastalığın nasıl bir seyir izleyeceği ise henüz bilinmiyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Öner Dikensoy sıcak havalarda koronavirüsten korunmak için yapılması gerekenleri anlattı.

İşte yaz sıcağında koronavirüsden korunmanın 8 önemli kuralı - Sayfa 1

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Öner Dikensoy, yeni normal süreçte yeni olgu sayısının sıfırlandığı güne kadar, uygulamakta olduğumuz tüm önlemlere ödün vermeden devam etmemiz gerektiğine dikkat çekerek, "Yapılması gereken en önemli şey ise en az 2 metre olan fiziksel mesafe kuralına uymak ve mümkünse maske takmak. Tedbirlere kesintisiz devam edilmesi durumunda, yazın gelmesiyle birlikte insanların açık havada daha çok zaman geçirmeleri ve okulların tatil olması bir avantaj olabilir" dedi.

İşte yaz sıcağında koronavirüsden korunmanın 8 önemli kuralı - Sayfa 2

NEMLENEN MASKENİZİ HEMEN DEĞİŞTİRİN

Yapılan çalışmalar gösteriyor ki toplum içerisinde basit maskelerin kullanımı, fiziksel mesafe kurallarına uyulduğunda, virüsün yayılımını önlemek açısından yeterli oluyor. Özellikle kapalı alanlarda ve insanlarla yakın temasta bulunulan her yerde maske takmak, yaz aylarında da gerekli olacak. Prof. Dr. Dikensoy, yazın sıcak ve nemli havalarda maske takmanın sıcağa bağlı terleme ve nefes almakta zorlanma gibi bazı sorunlara yol açabileceğini belirterek, "Bu nedenle eğer kağıt maske kullanıyorsanız yanınızda yedek maske bulundurun ve kullandığınız maske nemlendiğinde yenisiyle değiştirin. Çünkü nemli maske nefes almayı daha da zorlaştırabilir ve virüsün bulaşma riskini artırabilir" diyor.

İşte yaz sıcağında koronavirüsden korunmanın 8 önemli kuralı - Sayfa 3

KUMAŞ MASKELERİ HER GÜN YIKAYIN

"Yazın sıcak havalarda kağıdın nemlenme riski nedeniyle kâğıt maske yerine kumaş maske kullanımı daha kolay olabilir" diyen Dikensoy sözlerine şöyle devam ediyor: "En az 4 adet kumaş maske temin edip, bunlardan 2 tanesini yanınızda bulundurup, gün içerisinde ihtiyacınıza göre değiştirebilirsiniz. Akşam bu maskeleri sıcak su ve sabunla yıkayarak kurumaya bırakıp, ertesi gün diğer maskeleri kullanmanız da bir çözüm olabilir"

İşte yaz sıcağında koronavirüsden korunmanın 8 önemli kuralı - Sayfa 4

ELDİVEN KULLANMAK ÇOK RİSKLİ

Sıcak havalarda ellerimiz daha fazla terleyecek. "Yapılan çalışmalar koronavirüsün (Covid-19) yüzeylerde 4-5 güne kadar yaşayabildiğini gösteriyor. Ancak bu şekilde alınan virüsün hastalık yapıp yapmadığına dair elimizde bir kanıt yok. Buna rağmen mümkün olduğunca yüzey temasını azaltmak ve sık el yıkamak vazgeçilmez önlemlerden biri olmaya devam edecek" diyen Prof. Dr. Dikensoy şu bilgileri veriyor: "Diğer mevsimlerde olduğu gibi yaz mevsiminde de eldiven kullanmayı önermiyoruz. Çünkü eldiven kullanan kişi yüzeylere temas etmekten kaçınmadığı gibi, potansiyel olarak dokunduğu tüm yüzeylere de virüsün yayılmasına aracılık ediyor. Ayrıca yazın eldiven kullanmak ellerin terlemesine yol açacağından kullanımı da kolay olmayacaktır"