Anasayfa /  Foto Galeri

İşte fotoğraflarla #KıbrısBarışHarekatı'nın 46. yıldönümü !

"Ayşe tatile çıksın" parolasıyla tarihe geçen Kıbrıs Barış Harekatı, Rum mezalimi altındaki adayı 46 yıl önce barışa kavuşturdu. Türk Silahlı Kuvvetleri 498 şehit verdi. Kıbrıs Türk tarafından ise 70'i mücahit, 270 kişiyi can verdi. İşte Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı arşivlerinden çıkan çok özel fotoğraflarla #KıbrısBarışHarekatı'nın 46. yıldönümü !

İşte fotoğraflarla #KıbrısBarışHarekatı'nın 46. yıldönümü ! - Sayfa 1

Kıbrıs, 1571’de Osmanlı Devleti tarafından fethedildi. 300 yıldan uzun süre Osmanlı toprağı oldu. Ancak 93 Harbi'nde Osmanlı'nın Ruslara yenilmesiyle her şey değişti.

İşte fotoğraflarla #KıbrısBarışHarekatı'nın 46. yıldönümü ! - Sayfa 2

İngiltere'nin desteğini almak isteyen Osmanlı, 1878'de Berlin Antlaşması'nı imzaladı. Bu antlaşmaya göre ada toprağı Osmanlı'da kalacak ancak idari kontrol İngiltere'de olacaktı.

İşte fotoğraflarla #KıbrısBarışHarekatı'nın 46. yıldönümü ! - Sayfa 3

İNGİLTERE ADAYI İLHAK EDİYOR

Osmanlı, I. Dünya Savaşı'nda İngiltere ve müttefiklerine karşı Almanya'nın yanında yer aldı. Yenilgi, Kıbrıs'ı da etkiledi. İngiltere, 5 Kasım 1914'te adayı ilhak ettiğini açıkladı. Savaş sonunda yapılan Lozan Barış Antlaşması'yla tamamen İngilizlerin kontrolüne girdi.

İşte fotoğraflarla #KıbrısBarışHarekatı'nın 46. yıldönümü ! - Sayfa 4

İKİ TOPLUM TEK DEVLET

Adada 1974 harekatına giden sürecin ilk adımları 50'li yıllarda atıldı. Rumlar, Yunanistan'a katılmak için birtakım faaliyetlere girişince Türkiye de meseleye dahil oldu. Adada iki toplumlu bir devletin kurulması için harekete geçildi.