Anasayfa /  Foto Galeri

İşte Atatürk'ün 'Efendiler yarın Cumhuriyet'i ilan edeceğiz' sözünün hikayesi

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 28 Ekim 1923 günü Çankaya'da dile getirdiği sözünün hikayesini Nutuk'ta anlattı.

İşte Atatürk'ün 'Efendiler yarın Cumhuriyet'i ilan edeceğiz' sözünün hikayesi - Sayfa 1

98 yıl önce, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye'yi Cumhuriyet ile onurlandırmış, bu paha biçilemez mirası tüm ülkeye armağan etmişti. Atatürk'ün 'En Büyük Bayram' diye nitelendirdiği 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın heyecanı şimdiden her yeri sardı. Başkomutan'ın her 28 Ekim günü akıllara gelen ''Efendiler! Yarın Cumhuriyet'i kuracağız'' sözünün hikayesi ise merak uyandırdı.

İşte Atatürk'ün 'Efendiler yarın Cumhuriyet'i ilan edeceğiz' sözünün hikayesi - Sayfa 2

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün bu ülkeye verdiği en nadide hediyelerden biridir Cumhuriyet... Ulusun, egemenliği kendi elinde tuttuğu bu büyük günün coşkusu, her 28 Ekim günü Atatürk'ün unutulmaz cümlesi ''Efendiler! Yarın Cumhuriyet'i kuracağız'' sözüyle taçlanıyor. Atatürk, efsane cümlenin hikayesiyle ilgili detayları, Nutuk adlı eserinde detaylıca bahsetmişti. İşte Başkomutan'ın o sözleri...

İşte Atatürk'ün 'Efendiler yarın Cumhuriyet'i ilan edeceğiz' sözünün hikayesi - Sayfa 3

"Gece olmuştu Çankaya'ya gitmek üzere Meclis binasından ayrılırken, koridorlarda beni beklemekte olan Kemâlettin Sami ve Hâlit Paşa'lara rastladım. Ali Fuat Paşa Ankara'dan hareket ederken bunların Ankara'ya geldiklerini o günkü gazetede'Bir uğurlama ve bir karşılama' başlığı altında okumuştum. Daha kendileriyle görüşmemiştim. Benimle konuşmak üzere geç vakte kadar orada beklediklerini anlayınca, akşam yemeğine gelmelerini, Millî Savunma Bakanı Kâzım Paşa vasıtasıyla kendilerine bildirdim.

İşte Atatürk'ün 'Efendiler yarın Cumhuriyet'i ilan edeceğiz' sözünün hikayesi - Sayfa 4

İsmet Paşa ile Kâzım Paşa'ya ve Fethi Bey'e de Çankaya'ya benimle birlikte gelmelerini söyledim. Çankaya'ya gittiğim zaman, orada, beni görmek üzere gelmiş bulunan Rize Milletvekili Fuat, Afyonkarahisar Milletvekili Ruşen Eşref Bey'lerle karşılaştım. Onları da yemeğe alıkoydum. Yemek sırasında, 'Yarın Cumhuriyet ilân edeceğiz' dedim.