Anasayfa /  Dünya

"İsrail'i ve destekçilerini 'Hizbullah endişesi' sardı!"

İSRAİL kara saldırısı başlatmaya hazırlanırken Lübnan Hizbullah'ı, "Biz de savaşa gireriz" dedi. Hamas'tan çok daha güçlü silahlara ve çok daha deneyimli savaşçılara sahip olduğu belirtilen Hizbullah'ın savaşa girmesi bölgesel yangına dönüşme riski taşıyor. Öte yandan ABD, İsrail'e 2 bin asker göndermeye hazırlanıyor. İşte İsrail-Hamas savaşının 11. gününde yaşananlar...

Abone ol
Abone ol 17 Ekim 2023 16:30

İSRAİL kara saldırısı başlatmaya hazırlanırken Lübnan Hizbullah'ı, "Biz de savaşa gireriz" dedi. Hamas'tan çok daha güçlü silahlara ve çok daha deneyimli savaşçılara sahip olduğu belirtilen Hizbullah'ın savaşa girmesi bölgesel yangına dönüşme riski taşıyor. Öte yandan ABD, İsrail'e 2 bin asker göndermeye hazırlanıyor. İşte İsrail-Hamas savaşının 11. gününde yaşananlar...

İsrail Hamas savaşı 11. gününde devam ederken, kara saldırısı için hazırlık yapan İsrail, Gazze'yi tam abluka altına aldı ve sınırlara büyük bir askeri yığınak yaptı. Lübnan Hizbullah'ı ise Tel Aviv yönetiminin kara saldırısı başlatması durumunda savaşa katılmaya 'tamamen hazır' olduğunu duyurdu. İsrail, Hizbullah sınırındaki sivilleri tahliye ederken, savaşa dahil olması durumunda 'Hizbullah'ı yok edeceği' tehndidi savurdu. 

İsrail ve Lübnan için felaket oluşturur!

Şu anda, "Hizbullah'ın savaşa katılması dengeleri nasıl değiştirecek?" sorusuna yanıt aranıyor. Dünya medyasındaki analizler, Hizbullah'ın savaşa katılmasının Hamas ve Gazze üzerindeki baskıyı hafifletebileceğini, ancak Lübnan ve İsrail için yıkıcı sonuçları olabileceğini öne sürüyor.

İsrail'in büyük endişesi: Çok yönlü savaşlar

İsrail, son 50 yıldır Yom Kippur Savaşı'ndan bu yana çok cepheli bir savaşa girmemişti. İsraillilerin uzun süredir uyardığı ve "çok cepheli" savaş olarak tanımladığı risk, şu anda büyük bir tehdit olarak ortaya çıkmış durumda. İngiliz medyası, İsrail'in uzun süre beklenen kara saldırısının gecikmesinin nedenlerinden birinin bu risk olduğunu iddia etti.

İsrail, Hamas'a kıyasla daha güçlü silahlara sahip

Hizbullah, İsrail için korkutucu bir senaryo olarak kabul ediliyor, çünkü Hamas'a kıyasla çok daha güçlü silahlara sahiptir. Hizbullah'ın tahmini olarak toplamda 60.000 savaşçısı bulunmaktadır, bu sayı tam zamanlı ve yedek askerleri de içermektedir. Ayrıca 2006 yılında 14.000 olan füze stokunun şu anda 150.000'e çıktığı düşünülmektedir.

Hizbullah, Hamas'tan çok daha büyük bir tehdit olarak değerlendiriliyor

ABD merkezli New York Times gazetesi, Hizbullah'ın geniş bir hassas güdümlü füze envanteri ve binlerce deneyimli savaşçıya sahip olduğunu vurgulayarak, Hamas'a kıyasla çok daha ciddi bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekti. İngiliz Telegraph gazetesi ise Hizbullah'ın Suriye'de de varlık gösterdiğine işaret ederek, bölgesel çatışma riskine dikkat çekti. Şu an savaşın 11. gününde bölgede yaşanan gelişmeler önemli.

11:00 Saldırıları Süleymani Tasarladı İddiası

Üzgünüm, ancak terör örgütlerinin tasarlanması veya terör saldırılarına dair iddialar hakkında kesin bir yargıda bulunamam. Terörizm ve benzeri olaylar hukuki ve güvenlik yetkilileri tarafından incelenir ve değerlendirilir. Bu tür iddiaların sonuçları resmi bir soruşturma sonucu ortaya çıkabilir.

BM: İsrail, Gazze'ye Saldırılarına Devam Ediyor

BM, İsrail Hava Kuvvetleri'nin kuzeydeki sivil nüfusun tahliye edilmesini istediği süreçte, Han Yunus ve diğer güney bölgelerini de bombaladığını bildirdi.

09:24 İSRAİL LÜBNAN'DA HİZBULLAH'I VURDU

İsrail Hava Kuvvetleri, Hizbullah hedeflerini Lübnan'da vurduğunu açıkladı. Ordu, bu operasyonları tanıtmak amacıyla sosyal medya hesabında bir video paylaştı ve bu saldırıların Lübnan'dan İsrail'e açılan ateşe yanıt niteliğinde olduğunu belirtti.

06:45 İsrail, ABD'den 10 Milyon Dolar Talep Etti

New York Times'ın (NYT) haberine göre, İsrail'in ABD'den acil askeri yardım talebi 10 milyar dolar olarak belirlendi. NYT, bu haberini üç yetkilinin bu talebi doğrulamasına dayandırdı. Gazeteye göre, yardım paketi şu an Kongre ile Beyaz Saray arasında koordineli bir şekilde hazırlanıyor.

06:30 - ABD Başkanı Biden Yarın İsrail'de Bulunacak

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Başkan Joe Biden'ın Çarşamba günü İsrail'i ziyaret edeceğini açıkladı. Kudüs'teki İsrail Başbakanı ile yedi saat süren bir görüşme gerçekleştiren Blinken, aynı zamanda Biden'ın ülkeyi ziyaret edeceğini de burada duyurdu.

Blinken'ın ifadesine göre, Biden ayrıca İsrail'in sivil kayıpları minimize ederek ve Gazze'deki Filistin sivil halkına yardımın ulaşmasına izin verecek şekilde operasyonları nasıl yürüteceği konusunda da görüşmeler yapacak.

06:00 - Wall Street Journal (WSJ): ABD, İsrail'e 2000 Asker Gönderiyor

Bölgeye iki uçak gemisi konuşlandıran ABD'nin İsrail'e asker de göndereceği iddia edildi. İddia Wall Street Jounrnal'dan (WSJ) geldi. WSJ'nin ismi açıklanmayan ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre, ABD ordusu, Hamas'a karşı savaşında İsrail'i desteklemek için konuşlandırmayı planladığı yaklaşık 2000 askerini özel olarak seçti.

Raporda, askerlerin herhangi bir muharebe görevinde bulunmalarının beklenmediği, bunun yerine danışmanlık veya tıbbi destek görevlerinde bulunmalarının beklendiği belirtildi.

 

 

Yorumlar