Anasayfa /  Dünya

İsrail Gazze'yi vurmaya devam ediyor! Çok sayıda ölü ve yaralı var

İsrail, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını 9. gününde sabahın erken saatlerinden itibaren sürdürüyor. Saldırılarda ölü ve yaralılar olduğu bildiriliyor. Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının 7 Ekim tarihinde İsrail topraklarına sızarak saldırılar düzenlediğini belirterek ülkenin güneyinde bulunan Be'eri ve Kfar Aza yerleşimlerini ziyaret etti. Netanyahu, bu olay sonrasında kara harekatı sinyali verdi.

Abone ol
Abone ol 15 Ekim 2023 19:30

İsrail, Gazze Şeridi'ne yönelik abluka altındaki saldırılarını 9. gününde sabahın erken saatlerinden itibaren sürdürüyor. Gazze'de, İsrail'e ait savaş uçakları Refah kenti batısındaki Aksa Petrol İstasyonu yakınındaki bir eve hava saldırısı düzenledi.

Bu saldırı sonucunda ölü ve yaralılar olduğu bildiriliyor. Ayrıca İsrail, Gazze'nin batısındaki Tel el-Heva semtinde bulunan bir eve hava saldırısı düzenleyerek 8 kişinin ölümüne neden oldu.

Gazze'deki İçişleri Bakanlığı, İsrail'in Ez-Zevayide beldesi ve El-Bureyc Mülteci Kampı'nda bulunan iki eve yönelik hava saldırılarında ölü ve yaralılar olduğunu açıklamıştı.

24 saat içerisinde çoğu çocuk ve kadın 300 Filistinli öldürüldü

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail'in son 24 saat içinde Gazze'ye düzenlediği saldırılarla ilgili açıklama yaptı. Kudra, İsrail'in abluka altındaki bölgeye yaptığı saldırılar sonucu son 24 saat içinde 300 vatandaşın öldüğünü, bu kayıpların çoğunluğunun kadın ve çocuklardan oluştuğunu ve ayrıca 800 kişinin yaralandığını bildirdi. Yaralı çocukların hastanelerde tedavi görmeye devam ettiği vurgulandı. İsrail saldırıları sonucu hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı ise 2329'a yükseldi.

İşte İsrail-Filistin savaşının 9. gününden notlar...

 

10:00 İsrail: Kaçan Gazzeliler için güvenli geçiş 3 saat için açık

İsrail ordusu sözcüsü, hala Gazze'nin kuzeyinde olan sivillerin yerel saatle 10.00-13.00 arasında bölgeyi terk etmesi gerektiğini söyledi. Sözcü, bu süreçte Beit Hanoun ve Han Yunis arasındaki tek yolu hedef almayacaklarını söyledi. 

09:37 İsrail ordusu: Hamas, sivil tahliyeleri durdurmaya çalışıyor

İsrail ordusu sözcüsü Jonathan Conricus, X platformu üzerinden yaptığı açıklamada Hamas'ın Gazze'deki sivil tahliyeleri engellemek için girişimde bulunduğunu ifade etti. Conricus, paylaştığı görüntünün Hamas araçlarının konvoyların yolunu bloke ettiğini gösterdiğini iddia etti. İsrail, 1.1 milyon Filistinlinin Gazze'nin kuzeyini tahliye etmesini istemişti.

09.27 İsrail güçleri, 55 Filistinliyi gözaltına aldı

İsrail güçleri, işgal altındaki Kudüs ile Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde 55 Filistinliyi gözaltına aldı. Filistin Esirler Cemiyetinden yapılan yazılı açıklamaya göre İsrail güçleri, Doğu Kudüs dahil Batı Şeria'nın çeşitli kent ve beldelerinde gözaltı operasyonları gerçekleştirdi; 55 Filistinliyi gözaltına aldı. İsrail güçlerinin 7 Ekim'den bu yana Kudüs ve Batı Şeria'da gözaltına aldığı Filistinlilerin sayısı 455'e ulaştı.

09:18 Çin: İsrail'in Gazze'deki eylemleri meşru müdafaayı aştı

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin meşru müdafaa kapsamını aşmaya başladığını söyledi ve "Gazze'deki insanları cezalandırmaya son verin" çağrısında bulundu. 

09:15 Gazze'de ölü sayısı 2 bin 300'ü aştı

Gazze'de hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 2 bin 329'a, yaralı sayısının 9 bin 714'e ulaştığı açıklandı.

08:26 İran: Saldırı sürerse müdahale etmek zorunda kalacağız

ABD'den yayın yapan Axios haber sitesinin isimleri açıklanmayan iki diplomatik kaynağına dayandırdığı habere göre, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland ile bugün Beyrut'ta yaptığı görüşmede ülkesinin mesajını iletti. İran'ın "Gazze'ye saldırıların devam etmesi halinde müdahale etmek zorunda kalacağını" bildirdi.

08:15İsrail'den Gazze uyarısı: Güneye gidin

İsrail ordusu sözcüsü, yaklaşık 1,1 milyon insanın yaşadığı kuzey Gazze'deki Filistinlilerin güneye kaçmaları talimatını yeniledi. İsrail ordusu sözcüsü Jonathan Conricus, Pazar sabahı sosyal medyada yayınlanan bir videoda, 'Güneye gidin, uyarılarımızı dinleyin' dedi.

07:25NYT İsrail'in Gazze'yi işgal planını yazdı

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT) İsrailli subaylar ile konuştu ve Tel Aviv'in planını yazdı. 'İsrail'in İşgal Planları Gazze Şehri ve Hamas Liderliğini Hedef Alıyor' başlıklı habere göre, İsrail, Gazze Şehri'ni ele geçirmek ve ve lider kardosunu yok etmek için 10 bin asker göndermeyi planlıyor.

Netanyahu: Bir sonraki aşama yaklaşıyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze’de etkin Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim’de İsrail’e sızarak saldırılar düzenlediği, ülkenin güneyindeki Be'eri ve Kfar Aza yerleşimlerini ziyaret etti. Netanyahu, askerlerle sohbeti sırasında, “Bir sonraki aşamaya hazır mısınız? Bir sonraki aşama geliyor.” ifadelerini kullandı.

Netanyahu’nun sözleri, Gazze sınırında günlerdir yoğun sevkiyat ve yığınak yapan İsrail ordusunun kara harekatına gireceği şeklinde anlaşıldı.

ABD Başkanı Biden, Netanyahu ve Mahmud Abbas' ile görüşme yaptı

ABD Başkanı Joe Biden, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefon görüşmesi yaptı. Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Biden, Abbas ile görüşmesinde, Hamas'ın İsrail'e yönelik "hain saldırısını" kınarken, Hamas'ın, Filistin halkının kendi kaderini tayin etme hakkını temsil etmediğini belirtti.

Joe Biden, İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşmesinde ise İsrail'e olan "sarsılmaz" desteğini teyit etti. Biden, sivillerin korunmasına yönelik tüm çabaları desteklediğini belirtirken, tüm ülkelerin "Hamas'ı terör örgütü olarak kınaması gerektiğinin" altını çizdi.

ABD: 29 ABD vatandaşı hayatını kaybetti

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü tarafından AA'ya yapılan açıklamada, İsrail-Hamas savaşında 29 ABD vatandaşının öldüğü belirtilerek, yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dilekleri iletildi. ABD vatandaşlarının ne şekilde öldükleri ve kimliklerine dair detay paylaşılmayan açıklamada, 15 ABD vatandaşı ile orada yaşayan 1 kişiden de haber alınamadığı aktarıldı.

İsrail-Filistin çatışması nasıl başladı?

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı. Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı. Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin öldüğü, 3 bin 436 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 724’ü çocuk, 458’i kadın 2 bin 215 kişinin öldüğünü, 8 bin 714 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

Batı Şeria'da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 55 Filistinlinin öldüğü, yaklaşık 619 kişinin yaralandığı belirtilmişti. İsrail'in saldırılarında ayrıca Gazze'de 9, Lübnan'da ise 1 gazeteci yaşamını yitirmişti.

 

 

Yorumlar