Anasayfa /  Güncel

IŞİD üyesi 7 yaşındaki Ezidi kızı satın aldı!

MUSUL'da DEAŞ içinde faaliyet gösteren ve yasa dışı yollarla Ankara'ya ulaşan Irak vatandaşı Sabah Ali Hüseyin Oruç, Irak'tan 500 dolar karşılığında edindiği Ezidi kız çocuğunu kaçırdı. İhbar sonucu, IŞİD üyelerinden alınan bu kız çocuğu yeniden ailesine teslim edildi. Daha sonra Oruç hakkında bir dava açıldı. Oruç ansızın kayboldu ve Ankara Valiliği, çocuğu tekrar ailesinden alarak bir yurda yerleştirdi.

Abone ol
Abone ol 27 Ekim 2023 13:50

MUSUL'da DEAŞ içinde faaliyet gösteren ve yasa dışı yollarla Ankara'ya ulaşan Irak vatandaşı Sabah Ali Hüseyin Oruç, Irak'tan 500 dolar karşılığında edindiği Ezidi kız çocuğunu kaçırdı.

İhbar sonucu, IŞİD üyelerinden alınan bu kız çocuğu yeniden ailesine teslim edildi. Daha sonra Oruç hakkında bir dava açıldı. Oruç ansızın kayboldu ve Ankara Valiliği, çocuğu tekrar ailesinden alarak bir yurda yerleştirdi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü ve MİT'in işbirliği sonucu, 24 Şubat 2021'de gerçekleştirilen operasyonda, Musul'da DEAŞ içinde faaliyet gösterdiği tespit edilen ve yasa dışı yollarla Ankara'ya giriş yapmış olan Irak vatandaşı Sabah Ali Hüseyin Oruç gözaltına alındı. Gözaltına alınan Oruç, aynı operasyonla kurtarılan 7 yaşındaki bir Ezidi kız çocuğuyla birlikte Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğü yetkililerine teslim edildi.

7 yaşındaki kızı, onu "ganimet" olarak satışa sunarak ticaret konusu yaptı

Oruç'un, Irak'ta 500 dolar karşılığında satın aldığı kız çocuğunu yanında getirip Ankara'daki evinde tuttuğu tespit edildi. Kız çocuğunun, operasyon öncesinde, bir ilanla fotoğrafıyla birlikte internet üzerinde "ganimet" olarak satılmaya çalışıldığı iddiası da ortaya atılmıştı. Operasyon sırasında, aynı hareketi paylaşan N.H.R. isimli bir kişi de gözaltına alındı.

Örgüt üyeliği suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası aldı, ardından serbest bırakıldı

Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Sabah Ali Hüseyin Oruç, 'Silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası aldı, ancak N.H.R. ise beraat etti. Ayrıca, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Ezidi kızın kaçırılmasıyla ilgili yürütülen soruşturma çerçevesinde, Sabah Ali Hüseyin Oruç hakkında 'İnsan ticareti yapma' suçundan 18 yıla kadar hapis ve 15 bin güne kadar adli para cezası talep edilen yeni bir iddianame hazırlandı.

Yeniden IŞİD üyelerinin ailesine teslim edildi

İddianamede belirtilenlere göre, kız çocuğu, Sabah Ali Hüseyin Oruç'un kardeşi tarafından Irak'taki bir DEAŞ kontrolündeki yetimhaneden para karşılığında satın alındı. Oruç'un kardeşi öldükten sonra mağdur çocuğu, yetimhaneye geri göndermedi veya Irak yetkililerine teslim etmedi. İddianamede, mağdur çocuğun koruma kararının kaldırıldığı ve annesi olarak kabul edilen Saibe Adnan Halid Mula'ya yeniden teslim edildiği belirtildi.

Evladımız olmadığı için aldık

Mula, ifadesinde sağlık sorunları nedeniyle kendi çocuklarının olamayacağını ve 2014 yılında eşi Sabar Ali Hüseyin Oruç'un savaşta hayatını kaybedenlerin çocuklarının bakıldığı bir yetimhaneden 1.5 yaşındaki bir kız çocuğunu yanlarına aldıklarını, ardından eşinin öldüğünü ve Türkiye'ye göç ettiklerini anlattı.

'Hocam, ailemi çok özlüyorum' dediğinde...

Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, sanık Sabah Ali Hüseyin Oruç'un bulunmamasına rağmen, mağdur çocuğun tanıklığını yapan Ankara Çocuk Evi görevlisi K.A, çocuğun kendisine ailesini özlediğini ve onlarla görüşmek istediğini ifade etti. K.A, şunları kaydetti: "Mağdur çocuğu kimse arayıp sormuyordu. Bir gün bana geldi ve 'Hocam, ailemi çok özlüyorum. Onlarla görüşmek istiyorum.' dedi. Dosyasını inceledim, olayları inceledim ve annesine ulaştım. Anne bana 'Bu çocuğu Irak'ta evlat edindik' dedi."

Alıkonulan bir çocuk gibi değildi

K.A, çocuğun Ezidi olup olmadığına dair elimizde bilgi olmadığını ifade etti ve şunları belirtti:

"Yatılı izin için evin içinde inceleme yaptım. Doğum günü albümlerini gözden geçirdim. Çocuk, ailesiyle mutlu bir şekilde görünüyordu, alıkonmuş bir çocuk gibi değil. İnternet üzerinden satıldığına dair herhangi bir belge elimize ulaşmadı. Bu iddia haber sitelerinde yer aldı. Sosyal inceleme raporları ve resmi yazılara göre fiili delil eksikliği nedeniyle dosyanın kapatıldığını öğrendim." dedi.

1 buçuk 2 sene boyunca bizim kurumumuzda kaldı

Tanık K.A., çocuğun evine gittiğini ve aile albümünü incelediğini aktararak, annenin herhangi bir terör bağlantısının olmadığını belirterek, Saibe Adnan Halid Mula'ya tekrar teslim edildiğini ifade etti. K.A., şu şekilde konuştu: "Mağdur çocuğu annesine teslim etmek için çağırdım.

Çocuk çok mutlu oldu. Onu 2022'de annesine iade ettim. Çocuk, ben buraya gelmeden önce de buradaymış. 1 buçuk ila 2 sene boyunca kurumumuzda kalmış. İlk başta içe dönük bir çocuktu. Ancak sonra bana gelerek ailesini anlattı. Terörle bağlantısı olan hiçbir durum yoktu. Eğer böyle bir şey sezseydim, çocuğu ailesine teslim etmezdim. Onu geri getirirseniz, aynı şeyleri ifade edecektir."

IŞİD'li Oruç hakkında yakalama kararı

K.A.'nın ifadeleri, duruşma salonundaki kişiler arasında büyük bir tepki uyandırdı. Mahkeme, ara karar olarak, ilk duruşmaya katılmayan sanık Sabah Ali Hüseyin Oruç hakkında yakalama emri çıkarılmasına karar verdi ve davayı erteledi.

Tepkilerin ardından Ankara Valiliği bir açıklama yayımladı. Açıklamada "Ezidi bir kız çocuğun satılığa çıkarıldığına dair sosyal medyada yer alan bilgiler üzerine İl Emniyet Müdürlüğümüzce yapılan çalışma sonucunda, Irak uyruklu S. O., beraberindeki Ezidi çocuk A. S. O. ile birlikte ele geçirilmiş olup; S. O. adli mercilerce tutuklanmış ve Ezidi çocuk A. S. O, Valiliğimizce devlet koruması altına alınmıştır. Kamuoyunun bilgisine sunulur" ifadeleri yer aldı.

 

 

 

 

 

Yorumlar