Anasayfa /  Sağlık

İnsana dair tüm alanların kavşak noktası Sosyal psikoloji nedir? Sosyal psikoloji neden önemli?

Sosyal psikoloji alanının insanı ilgilendiren pek çok bilim dalını buluşturan bir kavşak olduğunu kaydeden uzmanlar, sosyal psikolojinin önemini vurguluyor. Uzmanlar, sosyal psikolojinin insanın biyolojik yapısı, sosyalleşme becerisi, toplum kurma arzusu, kültür oluşturma ve bu kültürel yapıyı ayak tutma gayreti için disiplinler arası çalışmalarda önemli bir yeri olduğunu kaydetti.

Abone ol
Abone ol 02 Aralık 2023 02:11

Sosyal psikoloji, insana dair tüm alanların kavşak noktası

Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Meltem Narter, sosyal psikolojiyle ilgili açıklamalarda bulundu. 

Sosyal psikoloji nedir?

Dr. Öğretim Üyesi Meltem Narter, sosyal psikolojiyi “Bireylerin, insanlar arası ve sosyal çevreyle olan ilişkilerini, sosyal deneyim ve davranışlarını, grup üyeliğinin nitelikleri veya bir toplum içinde bulunmanın, bireyin tutum ve davranışları ile inançları üzerindeki etkilerini araştıran psikolojik içerikli ve sosyal nitelikli bir bilim dalı.” şeklinde tanımladı. 

Sosyal psikoloji neden önemli?

Sosyal psikolojinin, bireylerin doğanın bir ürünü olarak sahip oldukları ve ihtiyaç duydukları sosyal olma halini nasıl gerçekleştirdiğini araştırdığı için önemli olduğunu kaydeden Dr. Narter, şunları söyledi:

“Sosyalleşme ve toplumsallaşma arasındaki farklar, sosyalleşmenin kuralları, toplumsal normlar tüm bunların bireyin davranışını oluşturmadaki etkileri ve insanların toplumu oluşturmaları ve normları belirleme kurallarını anlamaya çalışması bakımında önemlidir.”

Sosyal psikolojide disiplinler arasında iş birliği önemli

Sosyal psikoloji anlamında disiplinler arasında iş birliğinin önemine de işaret eden Dr. Meltem Narter, “Sosyal psikoloji insanın biyolojik yapısı, sosyalleşme becerisi, toplum kurma arzusu, kültür oluşturma ve bu kültürel yapıyı ayak tutma gayreti için disiplinler arası çalışmalarda önemli bir kavşaktır. İnsanın ürünü olan tüm sosyal bilimlerle iş birliği içinde olmak durumundadır.” dedi. 

Yorumlar