Anasayfa /  Sağlık

İnaktif aşı nedir? İnaktif aşılar ne demek? İnaktif aşı kimlere yapılacak?

İnaktif aşı nedir? İnaktif aşılar ne demek? İnaktif aşı kimlere yapılacak? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından uygulanacak olan koronavirüs aşısıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Peki İnaktif aşı nedir? İnaktif aşılar ne demek? İnaktif aşı kimlere yapılacak?

Abone ol
Abone ol 08 Ocak 2021 15:21

İnaktif aşı nedir? İnaktif aşılar ne demek? İnaktif aşı kimlere yapılacak?  Bilim Kurulu son toplantısı aşı planlaması üzerine 7 Ocak 2021 tarihinde gerçekleştirildi. Toplantı sonrasında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gelişmelerle ilgili yazılı açıklama yaptı ve aşılamayla ilgili merak edilenleri açıkladı. Bakan Koca; 2021 yılının ilk Bilim Kurulu toplantısında 3 milyon dozluk aşının testler tamamlandıktan sonra yapılmaya başlanacağını belirtti.

Aşılama programı için aşı ile ilgili Acil Kullanım Onayı sürecini başlattıklarını açıklayan Koca, 60 yaş üstü ve 18 yaş altı kişilerin aşılanması ile ilgili detayları açıkladı.

İnaktif aşı 60 yaş üstüne uygulanacak mı?

“Bilim Kurulumuzda gündemdeki bir diğer konu olan 60 yaş üzeri kişilerin inaktif aşı ile aşılanması durumu da değerlendirilmiştir. Faz III deneylerinin 60 yaş üzeri kişilerde yürütülmediği için aşılamanın uygun olup olmayacağı ile ilgili yapılan değerlendirmede Faz I ve Faz II'de 60 yaş üstü kişilerde güvenlik çalışması yapıldığı ve yeni gelen verilerin değerlendirmesi ile bu grupta da kullanılmasının önünde bir engel olmadığı anlaşılmıştır” dedi.

 18 yaş altına aşı yapılacak mı?

“Acil Kullanım Onayı'nı takiben yaşlılarımız ve kritik görevdeki kişilerden başlayarak 18 yaş üzerindeki uygun tüm vatandaşlarımızın aşılanması hedeflenmektedir. Bu süreçte aşıların tedarik planına uygun şekilde peyderpey ülkemize ulaşmasını bekliyoruz. Program dahilinde aşı teslim alındıkça Bilim Kurulumuzun belirlediği risk sıralamasına göre vatandaşlarımızı aşılayacağız” açıklamasında bulundu.

Aşı nasıl olunacak?

Vatandaşlar ait oldukları sosyal ve demografik grupların sırasını web sayfasından takip edebilecekler. Aşı tahsisi bilgisine e-Nabız, MHRS gibi mecralar üzerinden haberdar olabilecekler ve MHRS üzerinden randevu alarak hiçbir ücret ödemeksizin aşı yaptıracaklardır. Aşı iki doz olarak uygulanacaktır. İlk aşı uygulamasından 28 gün sonra ikinci doz aşılama için benzer şekilde randevu alabileceklerdir.

Koronavirüs aşısı gebelik planı olanlara, hamilelere uygulanacak mı?

Sağlık Bakanı daha önceki açıklamasında, 18 yaş altı, gebeler ve son 4-6 ay içerisinde hastalığı geçirmiş olanlar haricindeki kişilere yapılacağını açıklamıştı.

Yakın zamanda gebe kalmayı düşünenlere aşı yaptırmamaları öneriliyor. Gebeliğin ilk üç ayında cenine zarar verebilecek her türlü aşı, ilaç ve kimyasallardan fetüsün uzak tutulmasını sağlamak amaçlanıyor.

Yorumlar