Anasayfa /  Ekonomi /  Sektör Haberleri

İlknur Menlik açıkladı: Süt satışını artırmanın birinci koşulu…

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekreteri İlknur Menlik, süt satışının bir kurala tabi olması gerektiğine işaret ederek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çiğ süt satışına ilişkin hazırladığı düzenlemeyi “haklı ve yerinde bir yaklaşım” olarak değerlendirdi. Menlik, süt üretiminde kayıt dışılığa dikkat çekerek, “Süt satışını artırmanın birinci koşulu,  sütü kayıt altına almaktır” dedi.

Abone ol
Abone ol 22 Şubat 2017 16:44

Çiftçi TV ekranına konuk olan TGDF Genel Sekreteri İlknur Menlik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çiğ süt satışına ilişkin hazırladığı düzenlemeyi değerlendirdi.

‘Haberiniz Olsun’ programında soruları yanıtlayan İlknur Menlik, çiğ süt satışının yasak olduğunu ve Bakanlığın yeni bir yasaklama getirmediğinin altını çizerek, söz konusu düzenleme ile hijyen kriterlerinin ve taşıma koşullarının kurala bağlandığının altını çizdi.

Bakanlığın düzenleme ile vatandaşın sağlığını tehlikeye atacak faktörlerin önüne geçmeyi ve üretici refahını artırmayı hedeflediğini vurgulayan Menlik,  dünyada benzer kriterlerin uygulandığına işaret etti.

“Süt satışı bir kurala tabi olmalı”

Çiğ sütün satışı noktasında kafa karışıklıkları olduğunu vurgulayan İlknur Menlik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in söz konusu düzenlemeye ilişkin birçok kez açıklamada bulunduğuna dikkat çekti. Sütün halk sağlığını etkileyen ticari bir emtia olduğunun altını çizen Menlik,  süt satışının bir kurala tabi olması gerektiğini kaydetti.

Süt ve süt ürünleri endüstrisinin söz konusu düzenlemeye olumlu bir yaklaşım içinde olduğunu ifade eden Menlik, belli risklerin var olduğunu, ancak bu risklerin yönetilebileceğini dile getirdi.

TGDF Genel Sekreteri Menlik, Türkiye’de hayvan hastalıkları problemi olduğuna dikkat çekerek, çiğ sütte somatik hücre ve bakteri sayısını azaltmanın ve süt üretimini kayıtlı hale getirmenin söz konusu riskleri azaltabileceğini söyledi.

Türkiye’de hastalıktan ari süt işletmesi sayısının az olduğunu belirten Menlik, sütü muhafaza etme konusunda soğuk zincir probleminin olduğunu bildirdi. Teneke veya plastik bidonların içinde satışı yapılan sütlerin sağlık açısından son derece riskli olduğunu ifade eden İlknur Menlik, “Hayvansal gıdalar son derece riskli ürünlerdir. Soğuk zinciri kırdığınız dakika sağlığı olumsuz etkileyecek problem yaşarsınız” dedi.

Kontrol ve denetim noktasında tam bir sistem kurulamadığı takdirde risklerin yönetiminin mümkün olmadığını bildiren Menlik, söz konusu düzenlemeyi sütün kalitesinden başlayarak, zincirin tüm halkalarında kaliteyi artıracak bir adım olarak nitelendirdi.

Menlik, “Ben bu adımın doğru ve yerinde olduğunu düşünüyorum. Sütün sağımından itibaren en kritik nokta saklama koşulları. Süt gibi önemli bir hayvansal gıdanın bir çerçevesinin olması değil, olmaması bir haksızlık olurdu” diye konuştu.

“Tüketimi artırmadan üretimi arttırmakla sorunlar çözülmez”

Çiğ sütün satışına ilişkin düzenlemeyi, ‘nitelikli süt üretimi noktasında herkesi sorumluluk sahibi yapacak bir adım’ olarak tanımlayan Menlik, “Süt üretimini artırma gibi bir hedefimiz var. Ancak tüketimi artırmadan üretimi arttırmakla sorunlar çözülmez.” şeklinde konuştu.

“Süt satışını artırmanın birinci koşulu,  sütü kayıt altına almaktır” diyen TGDF Genel Sekreteri Menlik, şunları kaydetti:

“Tarım Bakanlığı, kişi başı süt tüketimine ilişkin ölçümü ambalajlı süt tüketimine göre belirliyor. Rafa koymadığımız sütün tüketimi hakkında bir veri elimizde yok. Dolayısıyla kayıt dışı üretim sorunu çözülmeden, süt tüketimi artışı noktasında kesin bir bilgiye ulaşamayız.  AB müzakerelerinde masaya gelen konulardan biri de süt tüketimi. Rakamlar, Türkiye’de kişi başına günlük süt tüketiminin yetersiz olduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle AB, Türkiye’yi ithalatçı konumuna getirmeye zorluyor. O nedenle kayıtlı üretim ve tüketim, bu işin can damarıdır.”

“Ambalajlı gıda, sağlıklı gıdadır”

Gıda güvenliği konusunda da açıklamalarda bulunan Menlik, “Ben şuna inanırım; Ambalajlı gıda, sağlıklı gıdadır. Bunu TGDF adına değil, tüketici İlknur Menlik olarak söylüyorum. Her ambalajlı gıda sağlıklı mıdır diye bakarsak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı denetimindeki her ambalajlı gıda sağlıklıdır.” dedi.

Okul Sütü Projesi

Okul Sütü projesi için ‘Türkiye’de yılların hayaliydi gerek oldu’ diyen Menlik, “Sosyal bir proje olan okul sütü projesinin tüm yıla yayılması gerekir.  Çocuklarımızın zihinsel, bedensel ve ruhsal sağlığı için haftada 3 gün değil, her gün okul sütü verilmesi hedeflenmelidir. Sadece süt değil, diğer ıslak ürünlerde kapsama alınmalıdır. Meyveli yoğurt ve peynir gibi alternatif ürünlerde çocuklarımızın sağlıklı beslenme programına dâhil edilmelidir” ifadelerini kullandı.

Süt fiyatları

Süt fiyatlarına da değinen İlknur Menlik, “Biz sütü işleyip, ambalaja koyup, katma değerli bir ürün haline getirmediğimiz ve yurtdışına satmadığımız sürece daha çok fiyat kavgası yaparız” dedi.

Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ sütte tavsiye niteliğinde referans fiyat belirlemesinde sanayicinin de payı olduğuna işaret eden Menlik,  “Çünkü üreticinin kar edemediği takdirde süt ineğini kesime göndereceği bilinir. Bu çok daha büyük bir kayıptır. Bu nedenle üreticinin refahını düşünmek durumundayız”  diye konuştu.


Yorumlar