Anasayfa /  Foto Galeri

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: Kamu yöneticisinin beyninin arka kısmında başka bir hesap olmayacak!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, AYİDER’in ‘100. Yılında Yeşilkent İstanbul’ başlıklı etkinliğinde konuştu. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulan ‘Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’ uygulamasını eleştiren İmamoğlu, “O kadar ucu açık bir kavram ki. Yani TOKİ gibi bir kurum daha: Kentsel Dönüşüm Başkanlığı. Her şeyi yapabiliyor! Bütün bunlar sıkıntılı işler. Kamu yöneticisinin beyninin arka kısmında başka bir hesap olmayacak. ” dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: Kamu yöneticisinin beyninin arka kısmında başka bir hesap olmayacak! - Sayfa 1

İMAMOĞLU’NDAN ‘KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞKANLIĞI’ ELEŞTİRİSİ: KAMU YÖNETİCİSİNİN BEYNİNİN ARKA KISMINDA BAŞKA BİR HESAP OLMAYACAK

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, AYİDER’in ‘100. Yılında Yeşilkent İstanbul’ başlıklı etkinliğinde konuştu. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulan ‘Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’ uygulamasını eleştiren İmamoğlu, “O kadar ucu açık bir kavram ki. Yani TOKİ gibi bir kurum daha: Kentsel Dönüşüm Başkanlığı. Her şeyi yapabiliyor! Biz Şehircilik Bakanı’na bambaşka bir şey anlattık mesela. Çok da sıcak baktı. Bunun bir kanunla bile desteklenmesi gerektiğini biz kendisine ifade ettik. Hatta birkaç yerde buna olumlu cevap da ve açıklaması da oldu Sayın Bakan’ın. Sizlerin bile içinde olduğu bir mekanizmanın, bilgi paylaşımının seri yapıldığı, bir sahanın olgunlaşmasını istedik. Şeffaflık istedik. Ama şeffaflık yerine ne tercih ediliyor? Büyükşehir Belediyesi’ni bile yok sayan bir sistem tercih ediliyor. Bütün bunlar sıkıntılı işler. Bunların hepsini çözebilecek yöntemler var sevgili dostlar. Tek koşul var: Paylaşmak. Kamu yöneticisinin beyninin arka kısmında başka bir hesap olmayacak. Hesap net: Milletin lehine, milletin çıkarına, bu milletin hayatını koruyacak, geleceğini güzelleştirecek usul ve üslupla yöntem bulma meselesi. Ama tercih, başka yönde” dedi. 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: Kamu yöneticisinin beyninin arka kısmında başka bir hesap olmayacak! - Sayfa 2

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği’nin (AYİDER) “100. Yılında Yeşilkent İstanbul” başlıklı etkinliğine katıldı. Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı da Kadıköy Büyük Kulüp’te düzenlenen etkinlikte İmamoğlu’na eşlik etti. AYİDER Başkanı Hakan Şişik’in konuşmasının ardından mikrofona gelen İmamoğlu, tüm katılımcıların Cumhuriyet bayramlarını kutladı. İstanbul’un, öğrenciler ve yoğun mülteci göçünün de katkısıyla yaklaşık 20 milyonluk bir megakent olduğuna vurgu yapan İmamoğlu, “Kentimiz, dünyayı etkileyen her krizden etkilenme riskine sahip bir kent. Mega şehirler, büyük şehirler, dünyanın şu anda çok büyük bir nüfusunu barındıran kentler ve bu kentlerin bildiğimiz önemli sorunlar var. İklim krizi, ekolojik krizin, aynı zamanda hele hele yoksullukla beraber bir araya geldiğinde, o kentlerde ciddi bir yaşam sorunu, yaşam kalitesi sorunu var. Bu krizler üst üste gelince, bir de bu şehirlerde bir konut krizi de yaşanıyor” dedi. 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: Kamu yöneticisinin beyninin arka kısmında başka bir hesap olmayacak! - Sayfa 3

“İSTANBUL VEYA TÜRKİYE'NİN HER YERİNDE, YAKLAŞIK 16-17 KURUM İMAR PLANI YAPABİLİYOR”

“İstanbul veya Türkiye'nin her yerinde, yaklaşık 16-17 kurum plan yapabiliyor, plan iptal edebiliyor” bilgisini paylaşan İmamoğlu, “Bir yerde, hiç bilmediğiniz bir noktada, bir anda bir imalatı başlatabiliyor. Bunlar işte TOKİ, Şehircilik Bakanlığı, İller Bankası, Özelleştirme İdaresi, ilçe belediyesi, Büyükşehir Belediyesi vesaire vesaire. Bu karmaşık dönem, ne yazık ki bu son dönemin bir ürünü. Sebebi şu: Siyasi şekillere göre, siyasi sonuçlara göre bir şekil alma meselesi. Bu anlamda geri dönülemez tahribatlara sonuç veren bir durum. İstanbul'da, özellikle Cumhuriyetin süreçlerine baktığımızda, ki ilk yıllarında Mustafa Kemal Atatürk, dünyanın belki de en öncü plancılarıyla genç Cumhuriyet'in iyi planlanmasına yönelik 1920’li, 30’lu yıllarda adım atan bir liderlik gösterirken, ne yazık ki son 20 yılda -iyi yapılan işleri bir yere koyuyorum, ben bunları söylemekten asla imtina etmem- büyük oranda kentlerimizin yozlaşmasına, kötü şehirleşmeye zemin oluşturmuşlardır. Ve bu oluşan zemin, kenti zorda bırakmaktadır” ifadelerini kullandı. 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: Kamu yöneticisinin beyninin arka kısmında başka bir hesap olmayacak! - Sayfa 4

2009’DAKİ 1/100.000’LİK PLANI HATIRLATTI

“Bugünün iktidarı, merkezi hükümeti, fazla değil 2019 yılında, İstanbul'da, 1/100.000’lik plan yapmıştı” diyen İmamoğlu, “O dönem katılımcılığı ön planda tuttuklarından ötürü, benim de mensubu bulunduğum siyasi parti dahil, bütün partilerin oy birliğiyle İstanbul, ilk defa bu kadar kapsamlı bir plan elde etmiştir. 2019; dün. Yani 100 yıl, 50 yıl, 30 yıl, 40 yıldan bahsetmiyorum; dün. Fazla geçmedi, 2-3 yıl içerisinde, oy birliğiyle geçen planı aldı çöpe attılar. Bambaşka bir kent düzeni oluşturuldu. Bir anda alabora oldu. Havalimanının üzerinden tutun yeşil alanlara, koruma alanlarından tutun rezerv alanlarına, askeri alanlardan tutun birçok şeye varıncaya kadar şehir alabora oldu. Ve adım adım, aşama aşama bir baktık 2013’te, 2014’te önümüze Kanal İstanbul gibi bir alan çıktı. Bir anda 2,5-3 milyon nüfuslu bir saha, 140 milyon metrekareye yakın bir alanı imarlı hale getiren bir planı size, bize, ilçe belediyelerine, büyükşehir belediyelerine sormadan, Ankara'da pat, küt, 1.000’lik, 5.000’lik 100.000’liklere varıncaya kadar planı işlediler. Dünyanın hiçbir yerinde bunlar olmaz, olamaz” şeklinde konuştu.